Румъния смъкна ДДС на храните от 24% на 9%

Плоският данък в северната ни съседка е 16%

Румъния намалява ДДС върху всички храни, безалкохолни напитки и хранителни услуги от 24% на 9% шест месеца по-рано от предвиденото благодарение на по-добрите от очакваното приходи в бюджета, предаде "Блумбърг", позовавайки се на думите на премиера Виктор Понта.
Правителството планира от 1 януари 2016 г. ставката за всички останали стоки да стане 20%. Така средната стойност на ДДС в северната ни съседка ще стане 17,5%, обясни Понта.
Изчисленията на правителството са, че с намаляването на този данък за храни и безалкохолни напитки бюджетът ще изгуби около 5 млрд. леи приходи, но населението ще разполага с повече средства за потребление, пише pressadaily.bg.
Това вероятно ще повлияе и на кампанията за парламентарните избори, които трябва да се проведат през 2016 г.
Румъния се опитва да стимулира потреблението и покупателната способност близо до нивата в най-развитите страни членки на ЕС. След като миналата година управляващите успяха да свият бюджетния дефицит до 1,7% от БВП при 7,2% през 2009 г., правителството цели към 2018 г. Румъния да е сред страните в общността с най-умерена фискална политика, обясни Понта.
Плоският данък в северната ни съседка е 16%, който властите планират да запазят поне до 2019 г. Това показва законопроект, чието обсъждане тече в момента в румънския парламент.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов