Ротари клуб дари на Музея на Възраждането трофеен щик на войник от Еленския край

Мисия

08-04-2015, 23:07

Снимка:

Община Елена

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Еленският Ротари клуб дари на Музея на Възраждането в града трофеен щик на войник от Еленско, участник в Сръбско-българската война от 1885 г. С подобни щикове немско производство по това време е била въоръжавана сръбската армия. Президентът на еленските ротарианци Емилия Славова, кметът инж. Дилян Млъзев и председателят на Общинския съвет Валентин Гуцов, които са членове на клуба, връчиха дарението на директора на музея Иван Димитров .

Горнооряховските ротарианци откупуват трофея на храбрия еленски войник от местен колекционер на антики, който пък го бил купил от еленчанин. Трофеят е бил предложен на благотворителен коледен бал на Ротари клуб „Г. Оряховица и Лясковец”, на който гостуват и техни колеги от Елена. Трофейният щик е спечелен от собствениците на фирма „Сага“ за 1000 лв., които го даряват на Ротари клуба в Елена. Неговите представители пък даряват 1000 лв. за фонда на горнооряховчани. Заедно с щика беше дарена и издадената през 1925 г. книга „История на Сръбско-българската война“. Тя съдържа 12 карти за движението на българската армия, позициите, местата на сраженията.

Еленският край записва участие във войната от 1885 г. с Еленска N 21 пеша дружина, която влиза в състава на шести пехотен търновски полк, формиран година преди обявяването й. Под командването на капитан Никифор Никифоров полкът взема участие в боевете при Драгоман, Цариброд и Пирот. Еленските лекари д-р Сава Мирков, главен лекар на българската армия, и д-р Димитър Моллов организират и ръководят медицинското обезпечаване по време на тази война, като последният следва войската в победоносния й поход до Пирот.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)