Отбелязаха патронния празник на Началното училище в Елена

Мисия

17-04-2015, 16:08

Снимка:

Община Елена

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Честваха и 155 години от Великденската акция

Еленското начално училище „Иларион Макариополски“ днес отбеляза тържествено своя празник. Училището посрещна своите гости в двора на една от най-старите къщи в Елена – родното място на водача на борбата за църковна независимост – Иларион Макариополски. Празникът започна с посрещане на училищното знаме и слово на директорката Анета Ламбурова, която припомни събитията от Великденската акция, състояла се на 3 април 1860 г. Поздравление към учители и ученици отправи и кмета на община Елена инж. Дилян Млъзев, който им пожела гордо да носят и отстояват името на патрона на училището Иларион Макариополски и да продължават да поддържат огъня на знанието в училището, защото то ще превърне всеки ученик в достоен гражданин на света.

Тържествената програма продължи с поетичен рецитал „Иларион Макариополски – духовен водач и будител“ изпълнен от ученици от IV а клас и с поднасяне на цветя пред бюст паметника на възрожденеца. Празничната част завърши с развлекателна програма за учениците – аниматор в Синдикалния дом в центъра на града.

На тържеството инж. Млъзев, който е ротарианец, обяви инициативата подета от Ротари клуб – град Елена да бъдат поставени два броя паметни плочи на видни еленчани в Морската градина в град Варна, на Алеята на възрожденците. Едната от плочите ще бъде на бележития еленчанин и автор на Великденската акция митрополит Иларион Макариополски, по случай 140-годишнина от неговата кончината. Освен паметната плоча, на мястото ще бъде поставена и пръст от двора на родната къща на възрожденеца, каквато е традицията. На същата алея вече се намират паметни плочи и пръст от над 20 знакови за българската история места. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов