Квалификации за световното по ММА в Лас Вегас се проведе в Горна Оряховица /Снимки/

Спорт

19-04-2015, 00:02

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

120 бойци от цялата страна се стекоха за държавното първенство

Над 120 бойци от 20 клуба в страната пристигнаха в събота в Горна Оряховица за Национален турнир по граплинг и ММА. Срещите се проведоха в Спортна зала „Никола Петров”. Освен медалите и Купа „Локомотив”, състезателите си оспорваха правото да станат част от националния отбор по ММА, който ще представя България на световното през юли в Лас Вегас.

Турнирът в Горна Оряховица е първият, който се провежда след

учредяването на Българската федерация по ММА и получаването на лиценз от Спортното министерство. Към днешна дата Федерацията с президент Станислав Недков – Стъки единствена има законовото право да организира подобни състезания. В БФММА вече членуват 30 клуба, одобрение за присъединяване очакват да получат други 13. 
„Досега съществуваха 4 подобни организации, нито една от тях обаче нямаше подкрепата на държавата и нито една не помагаше на клубовете така, както те заслужават. Голяма част от спортните таланти живеят в малките населени места. Това пречи на клубовете по места да се грижат за тях. Точно тук идва ролята на Федерацията и на Министерството на спорта. Благодарен съм и на премиера Борисов, и на спортния министър Красен Кралев – те разбраха, че този лиценз не е за мен, той е за децата, които, влизайки в залата, са спасявани от пороци и от постоянното висене пред компютрите”, обясни президентът Станислав Недков. 
В началото на юни ще бъдат проведени основните квалификации за световното в Лас Вегас. Най-вероятно домакин ще бъде Стара Загора. Покажат ли състезателите добри резултати, БФММА има намерението да се яви зад океана с пълен отбор. 
На официалното откриване в Зала „Никола Петров” присъстваха кметовете на Общините Горна Оряховица и Лясковец инж. Добромир Добрев и д-р Ивелина Гецова, председателят на Общинския съвет в Лясковец Даниела Арабаджиева, експертът в Министерството на младежта и спорта Зоя Стефанова и др. От името на Красен Кралев Стефанова прочете поздравителен адрес.

Състезателите бяха поздравени от инж. Добромир Добрев, който благодари на БФММА за гласуваното доверие, първият Национален турнир след получаване на лиценза й да се проведе в Горна Оряховица. Станислав Недков връчи почетен плакет на Федерацията на инж. Добрев и юбилеен медал от състезанието на директора на Историческия музей Пламен Мадемов. 
Сред организаторите на турнира е горнооряховският Клуб по бойни приложни изкуства „Локомотив”. Наставникът Кръстьо Джамбазов пусна 12 свои бойци, като най-големи надежди за злато се възлагат на Николай Ивайлов в кат. 55 кг., Стелиян Ивайлов (60 кг.), Александър Бъчваров в кат. 70 кг., братята Даневи (77 кг.). 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов