Томина неделя е!

Животът

19-04-2015, 09:51

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Възкръсналият Христос се явява на ученици и последователи

Названието Томина неделя идва от името на неделния ден, на който според християнския календар възкръсналият Христос се явява на учениците и последователите си. Седмицата след Великден се нарича още Светла или Празна, поради забраната да се работи каквото и да е. Томината неделя слага завършека на великденския празничен цикъл.

Тома е един от апостолите на Исус Христос. Наричали го Близнака (Тома означава близнак на арамейски), тъй като според една от версиите много приличал на Христос. В евангелските истории апостол Тома присъства с разказа за "Уверението Томово".

Християнската легенда разказва, че вечерта след Възкресението си Господ се явил на апостолите. Отсъствал единствено Тома. Останалите му се похвалили, че видели Господа, но Тома изразил силно неверие и казал, че ще повярва във Възкресението на Господа само когато пипне с ръка белезите от раните му. След осем дни на същите ученици, сред които вече бил и Тома, се явил Исус. След това се обърнал към Тома и му казал: Дай си пръста тук и виж ръцете ми; дай си ръката и я тури в ребрата ми; и не бъди невярващ, а вярващ!

Като народен празник този ден не се отбелязва. Народът ни обаче го свързва не само с легендата за Тома неверни, а преди всичко с вярата, която трябва да има човек в силите на доброто за ново възкресение на вече сътвореното.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов