Д-р Марияна Кирилова: Здравеопазването е в клинична смърт

Мисия

19-04-2015, 12:50

Снимка:

Info VT

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Дискусия за проблемите в сектора се проведе във Велико Търново

Между медицината и здравната система зее огромна пропаст, защото медицината се развива със светкавични темпове, а здравеопазването върви назад, заяви във Велико Търново проф. Милан Миланов, цитиран от Общинското радио във Велико Търново. В старата столица се проведе дискусия за проблемите в сферата. Според проф. Миланов, у нас лекарят е превърнат в аргатин, който зависи от всеки. Приетият осигурителен модел отваря входа толкова много, че сега се чудим как да го затвори и всичко е на главите на медиците. „В системата има изкуствени течове. В България не повече от 20 процента от населението е болно. Ако приемем някого шест пъти каква медицина правим?”, попита проф. Миланов. Той бе категоричен, че законите се приемат без перспектива поне за пет години, което се обуславя от политиците ни еднодневки. 
От рестарт се нуждае и Българският лекарски съюз, чиито събори се превръщат в борба за надмощие и стремеж да се запази властта, стана ясно още на кръглата маса. С нея се постави началото на диалога между институциите, имащи отношение към проблемите в здравеопазването. „Всички сме виновни за състоянието в момента. Но няма смисъл да се връщаме назад във времето, а да започнем създаване на стъпките за бъдещата здравна стратегия”, коментира д-р Марияна Кирилова – председател на Районната лекарска колегия във Велико Търново. 
В здравната среща участва областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, депутатът от здравната комисия към Народното събрание д-р Султанка Петрова, Андрей Марков от Българската болнична асоциация, представители на лекарските колегии от страната. Поканените депутати от Великотърновския избирателен район не уважиха срещата. Дискусията организира Районната колегия на Българския лекарски съюз във Велико Търново. 
  



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)