Осми национален балетен празник се състоя в Лясковец

Животът

20-04-2015, 14:39

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

В събитието участваха 180 балерини от 8 школи в страната

Балетният празник в Лясковец срещна 180 деца и юноши от 8 школи и студия и потопи в магията на красивите танци многобройната публика. Стотици лясковчани и гости от съседните градове бяха дошли да видят красотата на балетното изкуство, което събра за осми път за традиционния балетен празник деца и младежи от различни краища на страната.

Празникът в Лясковец протича под патронажа на кмета на община Лясковец д-р Ивелина Гецова, финансира се от община Лясковец и негови организатори са лясковското читалище „Напредък-1870” и Танцова щкола „Ритъм” с художествен ръководител Валя Атанасова.

За Осмата национална детско-юношеска балетна среща „Празник на балета - Лясковец 2015” организаторите посрещнаха гости от Варна, Велико Търново, Горна Оряховица, Пловдив, София и Шумен. Тя протече в два последователни дни – на 17 и 18 април и беше посветена на Международния ден на балета - 29 април.

В първия празничен ден домакините посрещнаха своите гости с представяне на своята нова танцова композиция „Четирите стихии”. От четири до осемнадесетгодишни балерини се включиха в танца, успешно пресъздаващ стихиите - земя, вода, въздух и огън. Хореографията е на Валя Атанасова, а репетитор на момичета е Ивелина Владимирова. С подходящи костюми, изобразяващи природните стихии, талантливите балерини се впуснаха във вихъра на танца и с новата си композиция за поред път завладяха пълната зала.

Официален гост на празника бе депутатката от нашия регион Клавдия Ганчева, която поздрави всички лясковски балерини за чудесния спектакъл и поднесе поздравителен адрес и цветя от името на народните представители за В. Търново от ПП ГЕРБ. Д-р Гецова като патрон на националната среща също изказа своето удивление от поредния успешен спектакъл на балерините и благодари, както на тях, така и на техния ръководител и репетитор. И им пожела: „Бъдете здрави, все така завладяни от ритъма на танца, винаги така свежи, чаровни и изящни в своята неповторима грациозност. Желая ви попътен вятър към още по-големи успехи и с блясък и професионализъм да покорявате и в бъдеще всяка сцена!”

На втория ден от празника, както и през първия, залата в лясковското читалище се оказа твърде тясна да побере всички желаещи да проследят прекрасните изпълнения на различните гостуващи формации.  В продължение на два часа се редуваха с по няколко изпълнения гостите от „Танцово студио Дилейн” при 55-то СОУ „Петко Каравелов”, гр. София с ръководител Диана Джарова, Балетно студио „Буратино”, Пловдив с художествен ръководител Маша Иванова, Модерен балет „Етна”, гр. Г. Оряховица с балетен педагог Надя Стойчева, „Виргиния балет” - Велико Търново с художествен ръководител Виргиния Казарина, Школа по класически танци – Шумен, ръководена от Светла Денчева, Студио „Балет Бъчварова” при Общински детски комплекс-Варна с художествен ръководител Бистра Бъчварова и великотърновското Балетно студио „Ритъм” с художествен ръководител нашия педагог Валя Атанасова. Класически балет и характерни танци под светлините на прожекторите омагьосаха публиката. Гранд валс по музика на Шопен, „Кукли” по музика на Рахманинов, „Под небето на Париж” по Монтан, „Незавършена приказка” по Менделсон, „Цветята на малката Ида”, „Лебеди” и характерни танци на народите като „Ирландско куатро”, испанска „Тарантела”, „Индийски танц” и „Гръцка сюита”, бяха една малка част от богатия празничен концерт на гостите. Имаше и модерен балет, който взриви публиката, а варненската формация с балетната си фантазия „Карнавал на животните” показа най-пъстрата галерия от образи.

В празничната вечер балерините и ръководителите им бяха поздравени от кмета на Лясковец д-р Гецова и им бяха връчени  грамоти, цветя и сувенири за спомен от Осмата национална балетна среща в Лясковец. Патронът на празника д-р Гецова бе аплодиран бурно от всички балерини – наши и гости, за това, че с нейна помощ вече осем поредни години тази национална среща се превръща в един прекрасен празник на грациозността, на таланта и красотата. Специално д-р Гецова бе поздравена от представителка на Шуменската школа, която с много вълнение се обърна към кмета, за да благодари от името на всички балерини за предоставената възможност да покажат сътвореното от тях с толкова любов и труд, за топлото посрещане и приятното пребиваване в Лясковец, което дарява с нови приятелства, обмяна на опит и прекрасни спомени.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов