814 фирми заплашени от данъчните със запор на сметките

Животът

23-04-2015, 12:41

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Мярката е заради невнесен данък

Банковите сметки на повече от 800 фирми от Велико Търново с невнесен в срок корпоративен данък в размер над 1 млн. лв. могат да бъдат запорирани, ако до седмица   не платят дълга си или не представят обезпечение. Става дума за деклариран, но невнесен в законовия срок до края на март корпоративен данък в размер между 100 лв. и 10 000 лв.от фирми, регистрирани в цялата страна. За цялата Териториална дирекция във Велико Търново броят на просрочилите фирми е 3 698, а общата сума на дължимия данък е 4,9 млн.лв. 
Преди да започне принудително изпълнение, от приходната агенция вече осъществяват контакт с представител на фирмата по телефона. От колцентъра на агенцията разясняват на длъжника възможностите за плащане и рисковете от неизпълнение на задълженията, включително възможността имуществото на дружеството да бъде изнесено на публична продан. На следващ етап ще бъдат прозвънени и други длъжници. 
По изключение, законът допуска плащане на части при временни финансови затруднения, но за целта длъжникът трябва да се свърже с публичен изпълнител в НАП, да представи обезпечение и погасителен план, поемайки задължение, заедно със старите, да покрива и всички нововъзникващи задължения към бюджета. 
НАП предлага електронна справка за задължения на сайта си, като за целта е необходим електронен подпис или безплатният персонален идентификационен код (ПИК). 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов