Мегаотряди за действия при бедствия сформират в страната

Животът

25-04-2015, 03:09

Снимка:

РДПБЗН

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Едно от осемте национални подразделения ще се намира в нашата област

Сформират 8 мегаотряда в цялата страна, които ще действат при тежки бедствия, аварии и катаклизми. Това съобщи "Труд", цитирайки шефа на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във Велико Търново Красимир Кръстев.

Едното от въпросните подразделения ще е на територията на Великотърновска област. Отрядите ще включват по 40 професионални спасители, които ще се намесват при нужда от радиационна и инженерна защита, при активизиране на свлачища, обхващащи големи територии, при земетресения, наводнения. Отрядите ще разполагат с противопожарната техника и ще оперират на територията на цялата страна.

"Създаването на такива звена е по програма на правителството от 2012 г свързана с реформата в сектор "Защита при бедствия". Отрядите трябва да са окомплектовани до края на май", допълни Кръстев.

Началникът на огнеборците в региона в петък ръководи тактическо занятие за действие при земетресение в Полски Тръмбеш. Разиграна бе ситуация на бедствие след земен трус с магнитут от 4,5-та степен по скалата на Рихтер с епицентър на 7 км от Стражица.

Демонстрацията, в която се включиха огнеборци, полицаи, медици от спешна помощ, енерго и доброволци бе в училище в Полски Тръмбеш с нанесени поражения при труса. В сградата на школото имаше срината стена, затрупани стълбища и трима блокирани на втория етаж ученици. Пожарникари със специална стълба спасиха младежите. По същото време бе извършена и "евакуация" на жителите на селата Обединение, Иванча и Климентово. Екстремните мерки бяха предприети заради компрометирана при земетресението язовирна стена и заплаха на трите селища от наводнение.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)