Ивайло Калфин: Целта ни е да спрем изоставянето на деца

Мисия

25-04-2015, 10:07

Снимка:

novinar.bg

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Вицепремиерите Калфин и Дончев откриха нови центрове за социални услуги

"Усилията на държавата са насочени към предоставяне на социални услуги за предотвратяване изоставянето на деца. Целта е да се даде такъв вид помощ на общността, при която да не се изоставят децата. Създаваме условия за подкрепа на семействата в риск както в специални центрове, така и у дома", каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в Габрово, цитиран от "24 часа".

Заедно с вицепремиера Томислав Дончев, заместник-министъра на здравеопазването Адам Персенски и представителят на Европейската комисия Кирил Киряков, той откри три нови центъра за социални услуги за деца в сградата на Дома за медикосоциални грижи.

По програмата за деинституционализация от старата институция вече са изведени 68 деца, отглеждат се само 4 с тежки увреждания.

"От 2010 г. много неща бяха свършени в този експертимент, който държавата прави в момента за подобряване и осъвременяване на грижите, които някогашните стари заведения не можеха да предоставят в обем и качество, необходими за нормалното израстване на децата", каза Калфин. Той допълни, че в следващите месеци ще бъде изготвена цялата законодателна рамка, за да работят и да бъдат финансирани тези домове.

"Разчитаме на общините да участват активно в грижата за децата в риск", каза Калфин.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов