Министър инспектира изграждането на канализация

Животът

25-04-2015, 17:35

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Посещението в Горна Оряховица бе част от обиколката на Ивелина Василева в областта

Министърът на екологията Ивелина Василева инспектира днес на място работата по проект „Реконструкция и доизграждане на улици в Горна Оряховица”. Посещението в Горна Оряховица бе част от обиколката на министър Василева в региона. В рамките на визитата бе и посещение на площадката в Шереметя, на която се изгражда регионалното депо за отпадъци

В Горна Оряховица министърът бе на обектите на ул. „Александър Стамболийски” и „Добри Чинтулов”. С напредването на работата се запозна и временно изпълняващ длъжността директор на ПУДООС Ренета Георгиева. Кметът на Общината инж. Добромир Добрев запозна министър Василева на какъв етап са работите по проекта за канализацията. Заедно с градоначалника на обекта бяха заместник-кметът Деница Коева, ръководителя на фирмата изпълнител на строителните работи инж. Емил Кълчишков и инж. Теменужка Тодорова – инвеститорски контрол.

Проектът на Община Горна Оряховица обхваща улиците „Юмрукчал”, „Добри Чинтулов”, „Козлодуй” и „Тунджа”, където ще се реконструира и доизгражда канализацията, и реконструкцията на Профил 112 по улиците „Хаджи Димитър”, „Пирот” и „Александър Стамболийски”. Договорът между Общината и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда за безвъзмездна помощ е на стойност 1 081 301 лв. с ДДС.
Строителството, което започна на 5 март, трябва да приключи на 31 октомври 2015 г. Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „Девня Трейд – Гигастрой” – Варна.
Общата дължина на всички канализации, предвидени в проекта, е 1 525 м. Новите канали са от смесен тип – за битови и дъждовни води. Ще се изпълнят от гофрирани полипропиленови тръби с гладка вътрешна и оребрена външна повърхност. Проектът предвижда изграждане на 119 бр. сградни канализационни отклонения, 70 бр. улични оттоци и 39 ревизионни шахти.
Вече е приключило изграждането на канализацията по ул. „Козлодуй” с обща дължина 94 м., включително предвидените сградни канализационни отклонения, улични оттоци и ревизионни шахти. В момента се работи по ул. „Добри Чинтулов” и по ул. „Александър Стамболийски”, в участъка от Главен градски колектор до Дъждопреливник 7.
Строително-монтажните работи, извършени до момента, са около 15% от целия обем на предвиденото строителство.

По-рано днес министърът на околната среда и водите Ивелина Василева инспектира работата по изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Велико Търново. Проектът е на стойност 30 648 232 лв. и се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“.

„Този проект е последният одобрен по приоритетна ос 2 „Отпадъци“ на оперативната програма, но получих уверение от изпълнителите, че работата по обекта ще приключи през месец август тази година“, коментира министър Василева.

С реализацията на проекта ще се преустанови експлоатацията на действащите пет сметища, които не покриват стандартите за екологосъобразно обезвреждане на отпадъците. Ще се ограничи вредното въздействие върху атмосферния въздух, почвите и водите и ще се повиши качеството на живот в регион Велико Търново посредством по-висока степен на здравна безопасност.

„Отпадъците не трябва да се приемат като бреме от общините, а и като възможност за генериране на допълнителни финансови средства от тях“, призова Ивелина Василева.

На инспекцията на място присъства и Яна Георгиева – главен директор в Главна дирекция „Оперативна програма Околна среда“ в Министерството на околната среда и водите.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов