1500 танцьори и 500 деца мерят сили в "Болярско надиграване"

Велико Търново Лайф

25-04-2015, 19:36

Снимка:

Община Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Фолклорният фестивал се провежда в ДКС „Васил Левски“ в старата столица

1500 танцьори от 47 клуба от цялата страна участват в петия фолклорен фестивал на любителските клубове „Болярско надиграване" във Велико Търново. Съревнованието се провежда в Двореца на културата и спорта „Васил Левски" и ще продължи цял ден до награждаването на победителите вечерта. Фестивалът се организира от Община Велико Търново и фолклорните клубове "Вал Денс- Победа" и “Търновска царица”.

Танцовата надпревара стартира през 2011 г. по идея на вече покойния ръководител на фолклорен клуб "Победа" Валери Вълев. Тази година организаторите почетоха неговата памет чрез специално надиграване на Пайдушко хоро във втората част на конкурса. В съревнованието участват любителски клубове и формации, изучаващи български народни хора от цяла България. От най-отдалеченото от В. Търново място са дошли състави от Сандански и Свиленград. От София пък е най-голямата група от около 200 човека – представители на клуб “Еремия”.

Фестивалът има конкурсен характер и ще протече на два етапа. През първия групите танцуват едно автентично хоро и една хореографска разработка върху хоро, обясни Таня Вълева, ръководител на фолклорен клуб "Вал Денс - Победа". Всяка формация излъчва по петима души, като на сцената се надиграват наведнъж по три състава. Те получават директни оценки от професионално жури.

Играта на най-добрите ще бъде възнаградена с парични награди от първо до четвърто място, като общия награден фонд възлиза на 1 150 лв. Специални отличия във вид на корони ще има за най-красивите мъж и жена-танцьори. Ще бъдат излъчени и носители на наградите на кмета Даниел Панов и на спонсори. Много подаръци ще получат всички участници.

“Болярско надиграване” ще прелее в третото издание на Националния фолклорен детско-юношески конкурс “Нашите малки, големи танцьори”. Детското съревнование ще бъде на 26 април (неделя), също в Двореца на културата и спорта “Васил Левски”. Участие ще вземат 500 деца от 12 състава от страната. Те са разделени в три възрастови групи – до 11 г., до 16 г. и над 16 години. Парични награди от първо до трето място ще има във всяка възрастова група. Отличия ще бъдат връчени и за авторски и народен танц, като целта е да се стимулират хореографите. Наградният фонд е в същия размер – 1150 лв. И при малките танцьори ще бъда връчена специалната награда на кмета Даниел Панов.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)