Сгради, които сами си правят ток са започнали да проектират търновци

Животът

04-05-2015, 05:00

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Три такива проекта са депозирани в РИОСВ

Къщи, които сами се захранват с ток, а излишъка от електричество продават на НЕК, са на път да се превърнат в хит във Велико Търново. Това съобщи "Труд". От кметската администрация на старата столица обявиха, че вече има няколко проекта за домове, които произвеждат електричество.

"Законът вече позволява съоръжения в частни имоти до 30 киловатчаса да се правят без проекти и специални съгласувания.Приемат се в последствие.По-големите мощности обаче изискват уведомления.Има интерес, това е бъдещето на строителството на екологични сгради, които се "самообслужват" и пестят от разходите", обясниха от общинската управа на болярския град.

Първата сграда, която прави ток сама е супермаркетът в квартал "Чолаковци". На покрива й има соларни панели с мощност около 100 киловата.Подобни съоръжения са поставени и на няколко от постройките на надстроените гаражи по ул."Полтава".

"Собствената консумация на такъв дом е около 10 киловата на час.Останалото се търгува на преференциални цени на енергийния доставчик "Енерго про", което е регламентирано и със закон", обясняват архитекти.

В РИОСВ в старата столица има депозирани три проекта, които касаят частни къщи в района на китните села Вонеща вода и Малки чифлик."Сградите са така проектирани, че соларни панели на покривите им да произвеждат ток само от светлина, което е съвременна технология. Тя не зависи пряко от слънцето и е ефективна дори и в мрачни дни.

Собственик на вила в Хаинбоаз пък възнамерява да монтира две инсталации и да използва светлината да прави ток и да подгрява вода. Горещата вода ще е и за отопление на къщата през зимата.Излишният ток пък се продава, а цената е около 8 стотинки на киловат.

"Слънчевата централа не е сложно съоръжение.Освен слънчевите панели, които събират енергията има и електронен инвертор. Чрез жица улавя слънчевата енергия. Тя е прав ток и машината го превръща в променлив на 220 волта и с 50 херца честота. След като мине през "компютъра", той е готов да отиде в мрежата, с която работи в синхрон", разясняват запознати със съвременната технология.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)