Ева Паунова и Европейската комисия организират семинар на тема "Европейската сцена за стартиращи предприятия"

Животът

05-05-2015, 02:00

Снимка:

Личен архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

„Европа може да се превърне в уникална екосистема от иновативни предприятия, стига да приложим успешни работещи модели за подкрепа на предприемачите във всички страни-членки.“ Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на семинар на тема "Европейската сцена за стартиращи предприятия", провел се в Европейския парламент в Брюксел. От великотърновския офис на евродепутата уточняват, че събитието е било организирано от Ева Паунова, съвместно с агенцията на европейската Комисия отговорна за стартиращи предприятия Startup Europe.
По време на събитието бяха представени резултатите от едно от най-обширните проучвания на екосистемата за стартиращи предприятия в Европа, осъществено от Startup Europe Partnership. Според анализа, Европа става все по-добро място за малкия бизнес – основават се все повече компании, над половината от тях се разрастват успешно, съществуват редица възможности за финансиране. Ева Паунова обаче посочи, че тези развития не се наблюдават равномерно във всички страни-членки на ЕС и подчерта нуждата от предоставянето на равни възможности за предприемачите в цяла Европа.
В рамките на семинара бяха обсъдени успешни практики във Великобритания, Германия, Испания, Франция и Италия, които спомагат за създаването на динамична среда за развитието на бизнеса. В дебата се включиха  Алберто Онети, координатор на Startup Europe Partnership, Уортът Дебейн от Министерството на Търговията във Великобритания, както и успешни предприемачи. Рикардо Луна, предприемач от Италия, посочи, че в страната му се основават по шест нови компании на ден благодарение на политиките за подкрепа на малкия бизнес и визията на правителството, което вижда „Италия като стартираща компания – фокусираща върху иновациите и бизнеса.“ Според Ева Паунова това е подход, който може да служи за вдъхновение на целия ЕС: "Европа има нужда от синхронизирани правила и политики, които създават сигурност за бизнеса, насърчават иновациите и помагат на стартиращите предприятия да се развиват на национално и международно ниво."



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов