Агнета на лизинг за Гергьовден

Животът

05-05-2015, 08:06

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Практиката въвел животновъд от село Капиново

Продават агнета на лизинг във Великотърновска област за Гергьовден, пише днес "Труд". Нетрадиционната практика е въведена от животновъда от село Капиново Мирослав Нешков. Така и хора с по-ниски доходи имат възможност да си купят прясно агнешко директно от родни ферми.

"Голямо търсене има, хората тръгнаха по селата и искат за празничната си трапеза българско агнешко.Моето стадо е щастливо. Гергьовденските агнета свободно пасат чисти треви в балкана. Поръчките за празника заваляха отпреди два месеца", казва Мирослав Нешков.

Фермерът уточнява, че в момента цената е 6 лв за килограм живо тегло. "Тази година имаме много по-малко агнета от предходната, заради болестта "Син език", която покоси 1/3-та от стадото ми миналото лято. А цената е ниска, защото хората са бедни. Пазарът се определя от финансовите възможности на клиентите. Като нямат пари как да им продадеш нещо? Заради това въведох практиката за търговия на агнешко на изплащане", коментира фермерът.

Търговците в магазините във Велико Търново не крият, че животновъдите са им сериозна конкуренция. Затова търговските вериги предлагат евтино замразено агнешко за 13 лева на килограм, внос от Нова Зеландия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов