Изложба „Филигранни връзки“ на Горан Ристович-Покимица в музей „Възраждане и Учредително събрание“

Велико Търново Лайф

05-05-2015, 11:29

Снимка:

РИМ

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Уникална изложба представя красотата и изяществото на филигранната техника от 11 май в музей „Възраждане и Учредително събрание“. Експозицията включва 32 предмета -  икони и църковна утвар,  изработени от ювелира Горан Ристович-Покимица от сръбския град Кралево. Изложбата „Филигранни връзки“ се организира от Регионалния исторически музей и е част от инициативите за установяване на партньорство между културни институти от Велико Търоново и Кралево и предстоящо побратимяване на двата града.

     Олтарни и стенни кандилници, престолни кръстове, архиерейски кръстове и жезли, икони, потири, епископски пръстени, изкусно изработени от сребро, полускъпоценни и скъпоценни камъни могат да видят посетителите на изложбата до 30 май. Всички предмети са правени от Покимица по каноните за висши духовници от сръбската и източноправославните църкви. Заплитайки сребърната нишка, Ристович като в сън разкрива красотата на филиграна. Със своя огромен талант, упорита работа и духовен ангажимент ювелирът съживява това изкуството на най-високо ниво. Неговите творби напомнят на сърбо-византийското миналото в перфектна симбиоза с модерното. В своя дизайн ювелирът използва естествените форми: цветя, спирала, пъпки, листенца, кръгове, листа, плодове  и  смесва класически и традиционни символи и естетика. Така изработените в ателието му предмети са елегантни, красиви и изискани.

     Роденият през 1965 г. творец е учил арабски език и литература във Факултета по филология в Белград. Запленен от красотата на филиграна, започва да изучава старите техники и църковното златарство и се превръща в най-добрия ювелир работещ с тази техника в съседна Сърбия. Изложбата му във Велико Търново е първото  му представяне пред българска публика.

     Официалното откриване на  „Филигранни връзки“ е в 16,30 ч. на 11 май 2015 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов