Днес откриват Националния събор на овцевъдите в България

Животът

08-05-2015, 06:28

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ути Бъчваров ще готви три дни на Събора на овцевъдите

От днес до 10 май 2015 г. край Петропавловския манастир до Арбанаси ще се проведе за четвърти път Национален събор на овцевъдите в България. Събитието ще бъде открито в 10,30 ч. от хор „Космическите гласове на България“ с изпълнение на „Заблеяло ми агънце“. Официални гости на Събора ще са министърът на земеделието Десислава Танева, министърът на земеделието на Кипър, посланиците на Полша, Португалия, Израел, Дания, Либия и Казахстан и търговското аташе на Австрийското посолство в София.

Форумът се организира от Сдружение "Национален събор на овцевъдите в България" и Национална асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Съборът е единствен по рода и мащабите си не само в България, но и на Балканския полуостров и без аналог в Европа. Той е микс от традиция и съвремие, история и настояще, наследство и перспективи в овцевъдството, което е общия поминък на всички европейски държави и е в основата на битовата култура, фолклора и занаятите, които продължават да съществуват и развиват в цяла Европа и днес.

Изложението ще е на площ от 100 дка, на които ще има 2 сцени, 4600 кв.м. изложбени пощи и временни съоръжения, шатра от 1300 кв.м. за представянето на различни видове овце и кози, коневръз, терен за състезанията по теглене на товари от коне тежковози, електропастири, изложбена площ за техника и съоръжения за животновъдството и др. Очаква се тази година то да бъде посетено от близо 150 000 души.  За събитието е организирана зона за паркиране на 4000 автомобила.

В събора ще се включат над 241 изложители с 830 животни (овце, кози, кучета, коне и магарета), над 50 занаятчии, 10 фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, 15 производители на местни и млечни овчи и кози продукти и хиляди фермери от страната. За събитието пристигат представители на браншови организации от Азербайджан, Белгия, Турция, Грузия, Естония, Италия, Литва, Латвия, Македония, Молдова, Хърватска, Чехия и Румъния, които на 9 май ще представят състоянието и перспективите на бранша в своите страни на кръгла маса в Интерхотел Велико Търново.

На Събора ще има фермерски състезания по доене и стрижба на овце, по теглене на товари от коне тежковози, по майсторско обезкостяване на агнета, по товарене на бали в пикапи, аукцион за племенни животни и др. Ще се проведат национални изложения на Каракачанско  куче, Българско овчарско куче, на кози и на Плевенска черноглава овца.

Край Петропавловския манастир ще зона за директни продажби на продукти от овче и козе мляко и месо, конкурси за най-добро сирене и кашкавал, чеверметата по родопски, кулинарни шоута с Ути Бъчваров, публично месене на хляб, нестинари, народни борби и веселия. Във фолклорната програма ще се включат представителни групи на Федерацията на каракачаните в България и на Армъните в България, както и оркестър „Канарите“.  Посетителите ще могат да видят предоставената от Киноцентър Бояна юрта, подарена на Тодор Живков от монголския президент и автентична каракачанска колиба от клони. На 8 и 9 май на Събора ще има  демонстрации на бойни учения на старите българи в спектакъла „Багатур” и шоу с кучета от Украйна.

В мобилни експозиции Национален исторически музей, Етнографски музей към БАН, Земеделски музей, Музей на магарето–Гурково, Музей на занаятите-Троян, Регионален исторически музей-Шумен, етнографски сбирки от родопските села Момчиловци и Соколовци и на Федерацията на каракачаните (Сливен) ще представят развитието на овцевъдството у нас през вековете.

На две сцени ще се проведе Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце”, който по традиция е част от програмата на Събора.  Конкурсът е под патронажа  на  кмета на Община Лясковец Ивелина Гецова и в него ще се включат 2100 изпълнители. Най-малкият участник е 4-годишно момченце, което ще изпълни песента „Заблеяло ми агънце“. На събора ще има конкурс за най-добър обреден гергьовденски хляб, изложба на икони и на творби от  Националния конкурс за детска рисунка на тема “Гергьовден и овчарството“, в който са се включили над 150 малки художника. За децата в трите дни на Събора ще има работилници по рисуване,керамика, пирографиране и др. Със съдействието на Сдружение „Усмивка“  ще се организира разпродажба на кукерски маски, изделия от вълна и картички, изработени от деца със специални образователни потребности, като средствата ще отидат за изграждането на специализирана детска площадка.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов