Съборът на овцевъдите продължава

Ути Бъчваров готви в огромен казан

Продължава програмата от последния ден от тазгодишното издание на Националния събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир, предаде Дарик. И този път Ути Бъчваров забърка най-голямата курбан чорба и агнешко с лук. Курбанът е в исполински казан с диаметър 2 метра и 600 литра вместимост, а агнешкия кебап кулинарният спец приготвя в гигантски тиган, изработен от стар локомотив.

При огромен интерес протича уникалното по рода си събитие, което се провежда за четвърта поредна година в околностите на манастира край Лясковец. Хиляди посетители от близо и далеч вече трети ден разглеждат многобройните атракции, подготвени от организаторите. Радост за ценителите на сочните мръвки са чеверметата, които неуморно се въртят от умели майстори.

В неделния ден на събора има народни борби в различни категории, изложба и дефиле на българско овчарско куче, конкурс за най-вкусно сирене и кашкавал  и акцион на овце, кочове, агнета и  кученца. Ще бъдат наградени лауреатите в Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, а след гала-концерта им ще започне грандиозна хороводна програма с оркестър "Канарите”.Специално за събора заработи и мини мандра, която показа целия производствен процес на сиренето, изварата и други млечни продукти. През втория ден на събора приветливи родопчани с готовност споделяха автентични рецепти с всички желаещи да изучат тънкостите на занаята. Десетки производители пък показаха своята продукция от истинско мляко. В любимци на публиката пък се превърнаха воините от „Багатур”, които демонстрираха бойните умения на старите българи. Групата показа оръжия и детайли от бита на предците ни и припомняха ключови моменти от родната история.

400 изложители пристигнаха специално за събора. Посетителите имаха възможността да се докоснат до различни породи овце, кози, бикове, магарета, коне и кучета. По-сръчните се включиха в състезания по стрижба, доене и обезкостяване. Жени спечелиха едно от най-оспорваните състезание - по ръчното доене на овце. Безспорни фаворити в надпреварата бяха сестрите Василена и Ива Иванови от село Лехево. Василена се класира първа сред деветнайсете участници и издои 2,100 литра мляко за 114 секунди. Втори с  издоено мляко 1,300 л  за 115 секунди стана Мустафа Ахмед от село Царице, а трети се класира най-малкият участник в състезанието и сестра на победителя Василена Ива Иванова, на 11 години. Журито присъди поощрителна награда на още една жена - Юлия Стефанова, която се яви на състезанието облечена в мъжка народна носия и с изрисувани мустаци.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов