Народни борби и гигантски агнешки кебап в последния ден на Събора на овцевъдите

Животът

10-05-2015, 22:48

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Жени спечелиха едно от най-оспорваните състезание на Събора на овцевъдите в България – ръчното доене на овце. Безспорни фаворити в надпреварата бяха сестрите Василена и Ива Иванови от село Лехево. Василена се класира първа сред деветнайсете участници и издои 2,100 литра мляко за 114 секунди. Втори с  издоено мляко 1,300 л.  за 115 секунди стана Мустафа Ахмед от село Царице, а трети се класира най-малкия участник в състезанието и сестра на победителя Василена Ива Иванова, на 11 години. Журито присъди поощрителна награда на още жена - Юлия Стефанова, която се яви на състезанието облечена в мъжка народна носия и с изрисувани мустаци.

     Народни борби в различни категории ще има в последния ден на Националния събор на овцевъдите в България 10 май. На поляните край Петропвловския манастир край Лясковец Ути Бъчваров ще сготви най-голямата курбан чорба и агнешко с лук. Курбанът ще е в исполински казан с диаметър 2 метра и 600 литра вместимост, а агнешкия кебап кулинарният спец ще приготви в гигантски тигана, изработен от стар локомотив. В неделния ден на Събора ще има

изложба и дефиле на българско овчарско куче, конкурс за най-вкусно сирене и кашкавал  и            акцион на овце, кочове, агнета и  кученца. Ще бъдат наградени лауреатите в Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, а след гала- концерта им ще започне грандиозна хороводна програма с оркестър,,Канарите”.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)