Ремонтират спешното в Търново с 1.5 милиона

Мисия

12-05-2015, 15:59

Снимка:

МОБАЛ

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

България е с най-лошите здравни показатели, каза във Велико Търново министър Петър Москов

България е с най-лошите здравни показатели сред страните от Европейския съюз, каза във Велико Търново здравният министър д-р Петър Москов, цитиран от Общинското радио в старата столица. Затова реформата трябва да продължи, като се плаща не на структури, а за резултати с реален ефект върху здравето на хората. Акцент в преструктурирането на сектора ще е Спешната помощ. За нейното модернизиране се предвиждат 85 милиона евро по Оперативната програма „Региони в растеж”. С част от тях ще бъдат осигурени 400 нови санитарни транспортни средства и още 200 с пари от бюджета.  
     От началото на мандата на това правителство са назначени 70 лекари и 77 медицински сестри в спешната помощ. Причината затова е, че правителството много бързо успя да създаде финансови и икономически предпоставки специалистите отново да желаят работа в спешните центове. В същия период в цялата страна са осигурени 56 линейки, 14 пункта са оборудвани с устройства за телемедицина, сподели министър Москов. Той обяви, че 1 милион и 500 хиляди лева са предвидени са обновяване на спешното отделение на областната болница „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. То изцяло ще бъде реконструирано и апаратурата в него подновена.
    Към филиала на Спешна помощ в Елена ще бъде направено и стационарно звено за диагностика с до десет легла, които да поемат пациенти преди насочването им в лечебни заведения по компетентност. От няколко години в балканския град вече няма общинска болница, което затруднява лечението на застаряващото население в региона.
     Промени в Закона за лечебните заведения предвиждат като отделения на областните болници или клиники към тях да се преструктурират бившите диспансери. Целта е пациентите да се лекуват в една локация, а не в различни често тясноспециализирани здравни заведения с огромни администрации, сподели още във Велико Търново здравният министър Петър Москов. Той участва в дискусионен форум с граждани и симпатизанти на Реформаторския блок за резултатите от управлението на правителството. В срещата се включиха заместник председателят на Парламента Иван Иванов, съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев и заместник министърът   на икономиката Любен Петров.
 
 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов