Близо 300 протестираха заради надупчен път

Велико Търново Лайф

15-05-2015, 03:00

Снимка:

Община Павликени

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Отсечката край Горна Липница не е ремонтирана от 50 години

Над 300 жители от шест населени места и двата общински центъра Павликени и Полски Тръмбеш протестираха заради разрушаващия се път между селата Патреш и Горна Липница.

Жителите на Патреш, Горна Липница, Долна Липница, Обединение, Иванча и Климентово се събраха край табелите на Горна Липница с призиви за незабавно започване на ремонтни работи.

Близо 15 км е проблемният участък от пътя. Той е третокласна държавна мрежа и поддръжката му е отговорност на държавата. По експертни оценки възстановяването му ще коства около 3млн.лв. 

Най-тежко е положението в района на с.Горна Липница, където 8-те километра до съседното село Патреш се вземат за не по-малко от 20 минути. Проблемният участък е осеян с множество дупки, които на места достигат дълбочина от 30-40 см. Една от тях протестиращите запълниха с дюшек. В една от дупките пък символично беше засадена и магнолия.

Местни разказаха, че трасето е изградено преди 50 години с труда на хората от селата. По него ежедневно минават средищните автобуси с учениците от няколко села, движат се линейки и пожарни.

За да може все пак да се стигне до населените места, са проправени черни пътища, които вървят покрай надупчения асфалт.

Протестиращите издигнаха надписи „Горна Липница не е извън България“, „Ние плащаме данъци! Искаме здрави пътища!“, „В Европа с европейски пътища“, „Парите ни потъват в дупки“...

Една от протестиращите жени дори хвърли въдица в най-дълбоката локва. „Събрала се е толкова вода, че нищо чудно да е зарибено. Като рибар съм длъжна да опитам да хвана риба“, каза тя.

„Асфалтът е положен през 60-те години и оттогава досега не е правен ремонт. Преди време можеше да се рехабилитира и тогава щеше да отнеме по-малко средства. А сега вече трябва да се построи изцяло нов път, каза кметът на с.Горна Липница Юлко Палов. Той подчерта, че протестът е граждански и не бива да се политизира.

Правомощията за поддържането на проблемния участък са на Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Аз лично съм разочарован от безхаберието на държавата. Страшно ме дразни отношението „Ще видим“ и нищо не става от цялата работа. Една камара писма изписахме“, каза още Палов.

Хората символично подариха пътя на строителния министър Лиляна Павлова с предварително подготвен бутафорен нотариален акт.

През годините двама народни представители са настоявали за отговор на въпроса кога пътят ще бъде реконструиран. Милка Христова и Иван Иванов получили справка колко площи в община Павликени се предвижда да бъдат покрити с печ-матик.

Междувременно потърпевши от трагичното състояние на пътя са не само живущите в селата, но и бизнесът, който пътува оттук, земеделските производители, роднините, които си идват, фирмите, които зареждат хранителните магазини и вече отказват да посещават обекти в Горна Липница.

На протеста активен бе и кметът на Павликени Емануил Манолов. Той е представител на БСП, от чиито среди бе излъчено посланието "асфалт не се яде". 

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов