Георги Симеонов от Горна Оряховица е един от достойните българи за 2015-та

Вече 6 години момчето се превръща в Дядо Коледа благотворително

31-годишният Георги Симеонов от Горна Оряховица става Дядо Коледа около всяко Рождество, за да дарява пари за болни хора, припомни "24 часа".

Самият Георги, за когото от Velikotarnovoutre вече сме ви разказвали, страда от лека форма на детска церебрална парализа и има 55% инвалидност, но се справя. Работи в колбасарски цех и дори успява да помага на по-малката си сестра, която е студентка във Варна.

Ролята на Дядо Коледа започнал на шега на фирмен банкет преди 6 г. Докато един ден съдбата не го срещнала с 21-годишния Росен от русенското село Черешово.

“Отидох на гости при приятели и те ми разказаха за него. Разплаках се, когато го видях, много беше страшно - не може да се движи, за него се грижат баба му и дядо му, но пък пее чудесно, има талант”, разказва Георги. Така му хрумнало, че може да помага на Росен чрез коледните си превъплъщения.

На последните коледни и новогодишни празници въпреки недъга си обходил 40 адреса не само в железничарския град, но и в съседните Долна Оряховица и Лясковец.

“Хората ме търсят, защото знаят, че е за благотворителна кауза, дори ми помагаха с транспорт. Даваха повече от обявената такса от 5 лв.”, казва Георги.

Така успял да отнесе в Черешово 200 лв. Дарил сума и за лечението на 9-годишния Алекс от Горна Оряховица, който губи зрението си вследствие на рядко автоимунно заболяване. Катогеричен е, че ще продължи да помага по неговия някак детски начин.

С Росен поддържат връзка по телефона и по интернет. Първо на него разказал колко специален се чувства, че е номиниран от “24 часа” за “Достойните българи”.

“На церемонията бях си намислил да помоля премиера да отдели време и да го заведа в Черешово да види колко е тежко състоянието на приятеля ми, но се притесних”, признава Георги. Само се пошегувал с Борисов, че докато той открива магистрали, горнооряховският дядо Коледа ще присъства на откриването на новия фирмен цех, в който ще работи.

Не е показал още медала от церемонията на Росен от Черешово, защото той бил на поредна операция за подобряване на състоянието му.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов