Търсят европейски пари за спасяване на църквите шедьоври на Колю Фичето

Мисия

20-05-2015, 04:00

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Общинската управа на Велико Търново търси европейско финансиране спасяване на уникални храмове, градени от Колю Фичето, съобщи "Труд". Средствата са необходими за реставрация и ремонт на четири от прочутите църкви на майстора в болярския град. За спешна реконструкция "плачат" храмовете "Св. Св. Константин и Елена", "Св. Св. Кирил и Методий", "Св. Спас" и "Св. Николай Чудотворец".

"Светините са градени преди 150-170 години, пари за реставрация няма, а са нужни милиони левове. Най-тежко е състоянието на "Св. Спас". Храмът е в руини от няколко десетилетия. Има изготвен проект за реконструкция на църквата "Св. Св. Константин и Елена". Тя е сред приоритетните исторически обекти заедно с Царевец и намиращата се в квартал "Асенов" Шишманова баня", обясняват от кметството в старата столица.

Емблематичният храм е един от най-големите във Велико Търново, но е затворен от над 30 г. Преди година кметството и частни дарители осигуриха 200 000 лв за укрепване на фасадата. Нужни са обаче поне още 400 000 лв за ремонт на покрива и за рестврация на вътрешността", казват експертите.

Нужда от възстановителни дейности имат и храмовете "Св. Св. Кирил и Методий" и "Св. Николай Чудотворец". Само за единия от тях са нужни над 1 млн.лв.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов