Общински съветници с позиция срещу промените в Закона за лечебните заведения

Три комисии се обявиха срещу отпадането на текстове, регламентиращи работата на диспансерите

Постоянната комисията по социални и здравни дейности към Великотърновския общински съвет се обяви за повече яснота и аргументиране на готвените реформи в здравеопазването. Това стана още вчера, след като на заседание на Комисията председателят й д-р Николен Стойнов /ГЕРБ/ внесе позиция относно предстоящи промени в Закона за лечебните заведения.  Параграф 14 от Проекта за изменение на въпросния закон предвижда отмяната на три текста, регламентиращи дейността на т.нар. диспансери.

Членовете на Здравната комисия, в която са представени различни политически сили, подкрепиха вчера предложената от д-р Стойнов позиция. В текста, който приеха, съветниците настояват за прозрачност, диалогичност и  задължителен обществен консенсус. В позицията си те питат по какъв правен способ общинската собственост, каквато са диспансерите, би се вляла в областните болници.

Днес подобен текст бе приет и на Извънредно заседание на постоянните комисии по Икономически въпроси, по Бюджет и финанси, и по Здравеопазване и социални дейности, което се проведе по предложение на БСП. Той ще бъде внесен за гласуване на предстоящата извънредна сесия на Общинския съвет в четвъртък. Съветниците, участвали в съвместното заседание на трите комисии се обявиха срещу въпросния Параграф 14 от готвените промени, който отменя членове 26, 26а и 26б от Закона за лечебните заведения. На практика това отменя и центровете за психично здраве, кожно-венерическите и комплексните онкологични центрове.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов