Очакваме 15 млн. лева по схемата „Училищен плод” за 2015/16

Животът

21-05-2015, 08:35

Снимка:

velikotarnovoutre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

404 000 деца тази година са хапвали плод в училище

Бюджет от близо 15 млн. лв. за схемата „Училищен плод” през учебната 2015/16 г. е заявен пред Европейската комисия. Предвижда се със средствата в програмата да бъдат обхванати 480 хил. деца в страната. Това съобщи във Велико Търново за Общинско радио Чавдар Маринов, главен експерт в отдел „Плодове и зеленчуци” при Държавен фонд „Земеделие”. И днес Старата столица е домакин на информационно-дискусионен форум по схемата „Училищен плод”.
404 хиляди деца от 2800 учебни заведения са хапвали плод в училище през през тази учебна година,  предходния период те са били 380 хиляди, допълни Маринов. Бананите, ябълките, портокалите и мандарините са любимите плодове за българските ученици, сочат наблюденията на специалистите.
Детски градини, училища, общини с разположените на тяхна територия учебни заведения, търговски кооперации и фирми, които се занимават с доставка на плодове и зеленчуци могат да бъдат бенефициенти на схемата.
50 на сто от момчета и 35 на сто от момичетата на възраст между 7 и 10 години са с наднормено тегло, изтъкна експертът, позовавайки се на статистически данни. „Затова търсим възможности за въвеждане на съпътстващи мерки. Те имат за цел да разширят познанията на децата за ползата от консумация на плодове и зеленчуци. Чрез извънкласни дейности като посещения на земеделски стопанства, засаждане на овощни дръвчета, разпространение на информационни филми ще се стремим да формираме здравословни хранителни навици у подрастващите”, каза Чавдар Маринов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов