Старата столица тества първия електробус през август

Мисия

22-05-2015, 17:51

Снимка:

община велико търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През 2016-а и търновци ще посрещнат Китайската Нова година

Първият експериментален електробус, производство на китайска компания, ще бъде тестван във Велико Търново през месец август. Това съобщи кметът Даниел Панов при среща с представители на Общокитайската асоциация на журналистите, като обясни, че Общината кандидатства за финансиране от ЕС  с проект за интегриран градски транспорт.  Пред гостите той съобщи още, че след разговори с търговското аташе на Посолството на КНР у нас през месец януари догодина ще бъде пресъздадено посрещането на Китайската нова година в ДКС „Васил Левски”.
Делегацията от далечната азиатска страна е на посещение в  България по покана на СБЖ. „Срещите ни са изключително ползотворни и конструктивни. Основната ни задача е да създадем мост на сътрудничество между медиите в Китай и България. Новините да идват директно, а през сайтовете”, каза главният секретар на организацията Иван Върбанов. Даниел Панов запозна чуждестранните журналисти с културно-историческото наследство на старата столица. Кметът отбеляза, че 47 на сто от основната индустрия са свързани с отрасъл „Културен туризъм”. Водеща е хранително-вкусовата промишленост, тук са най-големият завод за сладолед в България и единственият за пепси кола, изтъкна градоначалникът. „Велико Търново е в сърцето на България – на равни разстояния от столицата и морето, а също и от южната ни граница. През територията на града ще преминава Деветият трансевропейски коридор Хелзинки – Истанбул, а на 15 км от града започва изграждането на магистрала „Хемус”, изтъкна Даниел Панов.  Кметството има установени контакти с Шиан и Пекин. Преди няколко месеца побратименият на Велико Търново Шиан подари на Общината реплика на фигура на генерал от Теракотената армия, допълни Панов. 1280 китайци са посетили болярския град през миналата година, отбеляза още той, като обясни, че техният интерес е бил насочен главно към крепостта Царевец, улицата на занаятите, българската кухня.
Над 1 милион са журналистите в Китай. В страната излизат над 1900 вестника, радиата и телевизиите са над 2000, а уебсайтовете – 3,2 милиона, разказаха представителите на медиите.
Тази вечер те ще наблюдават аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”, а утре ще посетят Арбанаси.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов