Министър Танева разчита на цялостен подход при разглеждането на сигнали за нередности

Министърът коментира Българската агенция по безопасност на храните

Трябва да се направи един цялостен преглед относно политиките и функционирането на Българската агенция по безопасност на храните и там, където е необходимо, да се направят съответните промени. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, след откриването на фестивала „Семе българско“ в Севлиево, във връзка с уволнението на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните, предаде Агенция „Фокус”.

„Тъжната истина е, че сигналът за корупция не е единствен от фирмата, която се е осмелила да излезе публично. Затова може да се информирате и от многото браншови организации, както и от многото стенограми от заседанията на Комисията по земеделие в Народното събрание”, обясни министърът. Попитана защо при такъв случай на многобройни сигнали за корупция не е имало някаква промяна, а това се случва сега, Танева подчерта, че не мисли, че промяната е дошла късно и добави: „Все пак това са сигнали и твърдения, които органите трябва да установяват - досега не са установили”. По думите й, когато едно такова решение се взема, то трябва да е абсолютно сигурно. Министър Танева коментира, че от министерството са безкомпромисни и по отношение на управлението на горите. „Всеки един сигнал, който съм получила по отношение на нерегламентирани дейности, веднага на следващия ден изпращам представители, ако има обосновани съмнения, че това е истина – освобождавам директора”, заяви Танева.

Министърът на земеделието и храните отново подчерта, че когато се взимат такива решения, трябва да имаш сигурни доказателства. Попитана, дали сигналът на веригата за бързо хранене е било такова сигурно доказателство, за да бъде уволнен Моллов, министърът на земеделието обясни, че това е било мотивът, но влияние са оказали и други пропуски и оплаквания, които са били проверени. „В крайна сметка, за да работи ефективно държавата и да прилага ефективни политики в даден сектор, тя трябва да се ползва и с обществената подкрепа и органи”, каза тя и поясни, че без тяхната подкрепа, осъществяването на секторните политики е било невъзможно.           



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов