Десислава Танева ще насърчава засаждането на български семена

За да запазим националната си идентичност, трябва и да защитим родното производство, каза министърът на земеделието

Министерство на земеделието и храните подкрепя производството на български семена с държавна помощ. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на Фестивала „Семе българско“ в град Севлиево, съобщиха министерството. Бюджетът по Схемата „Помощ за участие на земеделски стопани в схема за качество за производство на семена и посадъчен материал“ тази година възлиза на 1 500 000 лева, допълни Танева. Тя подчерта, че за да запазим националната си идентичност трябва и да защитим родното производство, трябва да засяваме продукцията с български семена.
„Надявам се скоро в магазините да се купуват продукти с българското знаме, за да може потребителят да е сигурен, че продуктът е произведен с български суровини. Трябва да подкрепим производителите си, за да бъдем по-силна държава“, категорична бе Танева. Пред присъстващите на фестивала земеделският министър заяви, че именно кметът на община Севлиево д-р Иван Иванов е един от малкото кметове, които са изпълнили своето задължение със Закона за собствеността и ползването на земеделски земи и е предоставил на животновъдите от общината 18 хил. декара, от които вече половината са разпределени. „От няколко месеца се борим целият публичен поземлен фонд мери, пасища и ливади да се ползва в подкрепа на българския земеделец и животновъд“, каза още Танева.
На организаторите на фестивала министърът пожела повече изложители догодина и събитието да стане ежегодно, както и да го мултиплицират и в други общини в страната, където има интерес.

В тазгодишния фестивал „Семе българско“ участват близо 100 изложители, които представят семена, вина, мляко и млечни продукти, мед и пчелни продукти, керамични и дървени изделия, български породи животни, градинска техника.          



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)