Представиха книгата на Елиас Канети „Слуховидецът на века”

Животът

27-05-2015, 18:21

Снимка:

областна администрация

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Домакин беше Областна администрация Велико Търново

Областна администрация Велико Търново беше домакин на представянето на книгата на Елиас Канети „Слуховидецът на века”. Събитието е част от програмата, свързана с отбелязването на 110-та годишнина от рождението на видния българин, носител на Нобелова награда. 
Заместник - областният управител на Област Велико Търново доц. Любомира Попова приветства учениците, студентите и преподавателите от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" и Природо-математическа гимназия "Васил Друмев", поканени на презентацията. Творчеството на Елиас Канети беше представено от проф. Пенка Ангелова, председател на Фондация „Елиас Канети” и преподавател във ВТУ.  
Проф. Ана Димова от ШУ "Константин Преславски" говори пред слушателите за тънкостите в превода на книгите на Елиас Канети. 
Учениците се интересуваха защо Канети не е включен в учебните програми на българските средни училища и има ли възможност негови текстове да бъдат четени и обсъждани в часовете по литература. 
Елиас Канети е роден през 1905 год. в гр. Русе, следва във Виена. Емигрира със съпругата си Веза Канети в Лондон. От края на 60-те години периодично живее в Цюрих и Лондон. През 1981 г. получава Нобеловата награда за литература. Умира през 1994 год. в Цюрих.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов