Старата столица става част от платформата „Зеленият град”

Мисия

29-05-2015, 12:56

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

73% от българите живеят в градовете, подложени на шум и трафик

Велико Търново участва активно в проведената в София конференция под егидата на Негово Превъзходителство Посланика на Нидерландия
В работата на конференцията участва Министерство на регионалното развитие и благоустройството, както и представители на Президентството, на Европейската комисия в България,  Съюзът на ландшафтните архитекти и Асоциацията на производители на декоративни растения.
Зелените градове са една от основните предпоставки  и условия за доброто качество на живот на хората и устойчивото развитие на градовете, каза по време на встъпителните си думи при откриване на конференцията Посланик Том ван Оорсхот.
„ Градската среда и околните пространства са обект на комплексен подход, при който трябва да се имат предвид множество елементи - зеленина, паркове и зелени площи, ниски нива на замърсеност на въздуха, екологичен обществен транспорт, добри ландшафтни идеи и проекти.  В страната вече има реализирани проекти за изграждане на зелени покриви и стени, които качествено променят градовете в позитивна насока“, подчерта зам.- министърът на МРРБ Деница Николова. Тя изрази надежда, че проектантите ще продължат да работят по  проекти на зелени покриви и зелени стени на обществените сгради. „Това променя облика и създава много по-добро усещане и перспектива за градовете”, допълни Николова.
Представителят на ЕК за България  Огнян Златев припомни, че  над 75 на сто от гражданите на ЕС живеят в големите градове, а те са уязвими от последиците от климатичните промени. Градовете трябва да си сътрудничат и да обменят позитивен опит в областта на зелените практики за подобряване на жизнената среда. Възобновяемите енергийни източници  имат и ще имат голямо значение за подобряване на градската среда и условията за живот“, заяви Златев.
Инвестицията в зелени технологии е не само разход, но същевременно и стратегическа инвестиция в по-доброто  бъдеще на градовете.
„5,3 млн. души или 73% от българите живеят в градове. Трафикът, управлението на отпадъците, нивата на шум и прах, управлението на водите, ефектите на промяната на климата, зелени площи и екологична инфраструктура, екологичният обществен транспорт  са сред основните фактори за създаването на добри условия за живот“,  изтъкна Елица Николова, секретар на президента по икономика и развитие на регионите и инфраструктурата.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)