Димитър Димитров и Стефка Антонова са новите почетни граждани на Горна Оряховица

Мисия

29-05-2015, 17:46

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Трима лекари с приз за принос в здравеопазването

С химните на България и на Европейския съюз, изпълнени от Хор „Славянско единство” започна тържествената сесия в Зала 1 на Общината. Така бе даден старт на официалните чествания по повод празника на Горна Оряховица. На тържествената сесия присъстваха заместник – председателят на народното събрание Иван Иванов, народните представители Цветан Цветанов, инж. Клавдия Ганчева, Мариана Бояджиева, доц. Милен Михов, Камен Костадинов, областният управител проф. Пенчо Пенчев и заместниците му Николай Петров и доц. Любомира Попова, цялото ръководство на Община Горна Оряховица, председатели и заместник-председатели на общински съвети, кметове и заместник-кметове на общини от Област Велико Търново, делегации от побратимените градове Нарва, Естония, Череповец, Русия, Рошиори де Веде, Румъния, Сигентсентмиклош и Халастелек, Унгария, Буюкчекмедже, Турция, Смолевичи, Беларус, почетните граждани на Горна Оряховица, гости.

Приветствие към гостите отправи кметът инж. Добромир Добрев.

„Благодаря на всички, които носят Горна Оряховица в сърцата си, прославят името й, с жар влагат своите способности за нейния просперитет. Убеден съм, че обединената воля за съзидателност на общината, институциите, бизнеса, инициативността и труда на гражданите са предпоставки за достойно бъдещо развитие на нашия град. Вярвам, че успехът е общо дело и не се свежда до нечий индивидуален принос”, каза в словото си инж. Добромир Добрев. Поздрав към горнооряховчани и гостите на празника отправи и заместник – председателят на народното събрание Иван Иванов.

Председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов оповести тазгодишните почетни граждани и носителите на наградите за принос в различни категории. През 2015 г. с решение на Общинския съвет отличията бяха присъдени на един от най-добрите експерти в захарната промишленост у нас – Димитър Димитров, и на основателя на балетната школа в Горна Оряховица Стефка Антонова.
”Момчетата и момичетата, които прекрачваха прага на залата, градяха авторитета на нашия град, не моето име. Дълбок поклон пред тях. Тази награда е и за всички, които споделят девиза ми – уважение за уважение”, сподели Стефка Антонова.
”Димитър Димитров винаги е разбирал, че в основата на едно общество е икономиката. Прозря начина, по който „Захарни заводи” да се съхранят като емблема на Горна Оряховица и начина, по който да им даде нов живот. Прекланяме се пред неговото дело, бяха думите на председателя на Надзорния съвет на компанията инж. Георги Узунов.
Седмина души и едно читалище получиха тазгодишните награди за принос към развитието на Г. Оряховица. За даденото на културата наградата бе връчена на НЧ „Братя Грънчарови 2002”, получи я председателят му Иван Иванов.
За принос към образованието бе отличена директорката на ЦДГ „Ален мак” Софка Стефанова. Посвещавам отличието на всички, които работят в ЦДГ „Ален мак”, както и на онези, които са се отдали на отглеждането и възпитанието на деца, каза Софка Стефанова.
В областта на спорта носители на годишни награди станаха треньорът по тенис на корт Пламен Цонев, основателят на хандбала в общината и областта инж. Тодор Тодоров и самбистът Николай Ивайлов. Нещата в живота не се доказват, те се показват, живейте в разбирателство, пожела на съгражданите си инж. Тодоров.
Трима души получиха награда за принос към здравеопазването. Тази година за работата си в сферата бяха отличени шефът на горнооряховския ДКЦ д-р Стефан Донев, ординаторът в I Вътрешно отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Виолета Минкова и фармацевтът Катя Козлева-Иванова. Д-р Донев и д-р Минкова посветиха наградата си на своите колеги. Цял живот работя за издигането на билковото ни богатство. Мечтая за последователи, призна от своя страна Катя Иванова.

След церемонията по награждаването на отличените горнооряховчани от сградата на Общината бе изнесено знамето на Го Оряховица. С размери 6х4 метра, то припомня, че през 2015 г. се навършват 145 г. от обявяването на Горна Оряховица за град. Флагът бе изнесен под звуците на Гвардейския представителен оркестър, който вече бе заел мястото си на пл. „Георги Измирлиев”. Знамето, носено от мажоретки, бе съпроводено до Историческия музей от всички официални гости, присъстващи на празника. Там кметът инж. Добромир Добрев го предаде на директора на музея Пламен Мадемов. Нека се знае и помни кои сме ние, нека разказва на потомците ни, нека се предава напред в годините. Трябва да съхраняваме историята, за да имаме достойно бъдеще”, каза инж. Добрев.

По-късно горнооряховчани и гостите на празника имаха възможността да се насладят на изпълненията на Гвардейския представителен оркестър.

Тази вечер празничната програма продължава с концерт на пл. „Георги Измирлиев”, в който ще вземат участие Вокален състав „Нова музика”, Deep Zone Project и Васил Найденов.

Празничният ден в Горна Оряховица ще завърши със светлинен спектакъл в нощното небе на града.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов