Цветан Цветанов приветства участниците в „Живописатира”

Велико Търново Лайф

29-05-2015, 17:56

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В пленера твориха 12 художници от страната и чужбина

С изложба в Младежкия дом, която бе открита в празничния за Горна Оряховица ден, завърши тазгодишното ХVІ-то издание на пленера „Живописатира”. В продължение на няколко дни твориха 12 художници от Унгария, Румъния и България, които чрез живопис и карикатура вплетоха в платната си актуални проблеми от региона и страната.

Предизвикателството „Живописатира” тръгва през 1999 г. С първото издание на пленера започва и партньорството на местната власт със Съюза на българските художници. През годините десетки български и чуждестранни творци, главно от побратимените на Горна Оряховица градове работят заедно.

Според регламента на пленера Общината откупува по една картина от художник и всеки художник подарява по една картина на Общината. Творбите остават във фонда на Градската художествена галерия „Недялко Каранешев”.

Тази година в пленера се включиха Костел Паун от Рошиори де Веде, Румъния, Барбара Бернат от Сигетсентмиклош, Унгария, Вяра Йорданова от Плевен, Петранка Новосад от Соколово, Валентин Георгиев от Русе, Васко Василев от Севлиево и Марияна Крумова от Лясковец. Местното участие ще бъде в лицето на художниците от ГоАрт Янко Янков, Стефан Балтов, Роза Абаджиева, Ваня Балтова и Пепа Хаджитодорова.

Експозицията бе открита от кмета инж. Добромир Добрев, който поздрави художниците и им връчи символични подаръци за спомен от Горна Оряховица. На откриването присъстваха народните представители Цветан Цветанов, инж. Клавдия Ганчева, доц. Милен Михов, кметове на съседни общини, представители на общинското ръководство и на администрацията, делегации от побратимените градове, много приятели и почитатели на творчеството на художниците.

ХVІ-то издание на Международен пленер „Живописатира” се организира от Община Горна Оряховица, Младежки дом и Сдружение ГоАрт.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов