Започна "Насред мегдана в Арбанаси”

1100 изпълнители ще участват във фолклорния празник

1100 изпълнители ще вземат участие в петото юбилейно издание на Националния фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси”. Това информира Нелина Църова, директор Дирекция „Култура и туризъм” в Община Велико Търново, предаде Радио „Фокус”.

Фестивалът се провежда днес и утре на откритата сцена в парка в село Арбанаси. Общият брой на съставите, които ще вземат участие е 83. Те ще се състезават в две групи – „автентичен фолклор” и „обработен фолклор”.

Участниците ще бъдат разделени в три възрастови групи – деца, младежи до 20 години, и възрастни. Църова посочи, че тази година по-голямата част от участниците са деца и младежи. Най-голямото присъствие във фестивала ще е от Севлиево. Ще присъстват общо четири училищни и читалищни състава от общината. От най-далече ще пристигне състав от община Златоград.

Днес програмата ще завърши в 17.00 часа. Утре изявите на изпълнителите ще започнат от 10 часа и ще продължат до 18.00 часа, след което ще се състои награждаването.

Тази година младите участници ще се борят за наградата за дебют. Победителите в отделните категории ще получат плакети и специално изработени грамоти. Всички награди имат и паричен еквивалент, като наградният фонд на конкурса е 2000 лева.
Нелина Църова отбеляза, че една от целите на фестивала е да открива и представя непознати или много малко известни автентични народни обичаи. Тази година освен възстановката на тракийска сватба, зрителите ще имат възможност да видят и два малко известни обичая. Единият се нарича „връзване на метли”, а другия е „боеник” – обичай за здраве и плодородие.

В програмата на фестивала са предвидени и съпътстващи събития – изложение на традиционни народни занаяти и пленер за детска рисунка „Аз рисувам насред мегдана в Арбанаси”.

Журито ще бъде председателствано от ръководителя на Северняшкия танцов ансамбъл „Иван Вълев“ от Плевен доц. Георги Хинов, а членове на журито ще са фолклористът и радиводещ Цвети Радева и етнографът Галя Чохаджиева от Регионалния исторически музей във Велико Търново.
Патрон на  Националния фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси” е кметът на Община Велико Търново Даниел Панов. Фестивалът се организира от Община Велико Търново, НЧ „Иларион Драгостинов” – с. Арбанаси и Кметство – с. Арбанаси.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов