Кристалина Георгиева пя патриотични песни с баби от Еленско

Над 110 потомци на болярина Кършо за пореден път си дадоха среща в Елена, от този род е и кметът Дилян Млъзев

 "Вятър ечи, Балкан стене" запя с бабите от еленското село Руховци зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева, разкада "24 часа". Именитата еленчанка бе посрещната с хляб и сол в селото по време на родовата среща на Кършовския род, чиято потомка е.

 "Моят прадядо Иван Попхристов Кършовски е един от най-големите радетели за освобождението на България. Той е бил в двете легии на Раковски, в четата на Панайот Хитов, много близък приятел на Васил Левски. Историята казва, че той е дал прозвището на Апостола, когато го видял как скача, а Левски му е спасил живота", разказа Кристалина Георгиева.

Родовата среща на потомците на болярина Кършо тази година бе посветена на 180 години от Велчовата завера, в която са участвали много еленчани. Над 110 техни потомци -вече 10-о, 11-о, 12-о и 13-о поколение, се поклониха пред паметниците на йеромонах Сергий в Руховци, Хаджи Йордан Брадата и братята Кършовски в Елена. Сред издънките се оказаха режисьорът Евгени Михайлов и членът на комисията по досиетата Екатерина Бончева. Главен организатор на ежегодната среща бе кметът на Елена Дилян Млъзев, братовчед на българския еврокомисар.

"Емоцията е много силна. Това, което аз виждам когато дойда тук е, че ние като си познаваме историята, като уважаваме тези, които са направили възможно България да я има, това вдига нашето чувство за отговорност за това България да успее", каза Кристалина Георгиева.

От Елена тя окуражи правителството за усилията, които полага за реформи в здравеопазването, образованието и съдебната система.

"Последните седмици в България се забелязва напредък по някои много важни реформи, надявам се, че това ще продължи. Ние имаме нужда да бъдем по-конкурентноспособни като икономика, за да можем да се възползваме от всички условия, които предоставя общия пазар. Затова пожелавам успех на правителството да извървят тези реформи напред- особено тези, които директно касаят хората", каза Георгиева.

Тя оцени усилията да се намери консенсус за ключовите промени и приветства постигнатото по пенсионната реформа.

"Не е лесно, но е неизбежно. За съжаление живеем в условия , където все по-малко работещи хора трябва да издържат все повече пенсионери, демографията ни е такава. Трябва да намерим начин всички да работим малко по-дълго време. И аз самата, когато започвах да работя, смятах че на 55 години ще се пенсионирам, но няма как, не може, а честно казано и не трябва. За да имат пенсионерите по-високи пенсии, трябва всички да работим повече", каза Кристалина Георгиева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов