Точат ВТУ с наднормени часове

Животът

08-06-2015, 13:51

Снимка:

Общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Новото ръководство ще прецизира учебната дейност

Университетски преподаватели си пишат между 2500 и 3600 часа със студенти годишно и докарват по 12-15 хиляди лв. над норматива, съобщава в. „24 часа”. Констатацията е направена днес от новия ректор на Великотърновския университет "Св.св.Кирил и Методий" проф.Христо Бонджолов.

"Ще има много сериозно прецизиране на учебната дейност, защото се надписват часове и ръководството е давало лош пример. Има колеги с 10 пъти по-голям норматив и в същото време извършват административна дейност. Като се съберат часовете им, излизат повече от денонощието", обясни проф. Бонджолов.

Това била една от причините за трудното финансово състояние на висшето училище. При встъпването си в длъжност новият ректор установил, че в сметките няма пари за заплати, не са разплатени средствата и към обслужващи фирми. В крайна сметка успял да плати възнагражденията и стипендиите за май само с три дни закъснение.

"Спрях всички строителни работи в университета, защото мисля че заплатите на преподавателите са по-важни. Когато няма пари, да се строи е лукс", заяви новият ректор.

Проф.Бонджолов каза, че ще поиска ревизия на харчовете на предишното ръководство. "Завърши проверка на Сметната палата и чакам резултатите. Аз самия правя проверка по всички ресори, свързани с финансите, за да добия реална представа за ситуацията", обясни проф.Бонджолов.

Първостепенна задача на новото академично ръководство е да бъдат привлечени достатъчно кандидат-студенти. Миналата година останали незаети над 300 места за първокурсници. Затова предложението на новия зам.-ректор по учебната част проф. Стоян Буров е университетът да започне да записва кандидати само по диплома от 22 юни.

Идеята, която ще бъде предложена на Академичен съвет в сряда, е 10-15% от местата във ВТУ да бъдат пуснати за ранното записване и който изпревари ще стане студент.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)