Ще се създаде Национално представителство на българите в чужбина

Животът

09-06-2015, 07:00

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Борис Вангелов предлага по-високи стипендии за студенти на нашенци зад граница

Да се увеличат стипендиите на 150 лв. на месец на студентите на българите зад граница, които учат в наши университети. Това предложение е внесъл в Министерския съвет председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов, каза той в интервю за Общинско радио Велико Търново. От 12 години сумата е 92 лв., по-късно беше увеличена на 102 лв. Според Вангелов увеличаването на размера на стипендията няма да затрудни бюджета на Министерството на образованието и науката.
Да отпадне изискването за българите зад граница да декларират наличие на средства за издръжка, когато кандидатстват за статут за постоянно или продължително пребиваване в България, е предложил още шефът на ДАБЧ. „Мярката е въведена през 2004 г. и много ги затруднява. Те произхождат от държави с нисък жизнен стандарт. Събират помежду си средства, за да направят необходимата сума и накрая все някой на някого нещо дължи. Това е излишна и вредна практика. Ако бъде премахната, ще облекчи стотици наши сънародници, които ще кандидатстват за статут на пребиваване”, каза още Борис Вангелов за Общинското радио.
Със своя заповед председателят на агенцията е наредил да се спазва едномесечният срок за обработване на преписките на кандидатстващите за удостоверение за български произход.
След два месеца работа във ведомството Вангелов е установил, че не е приложен изцяло Законът за българите, живеещи извън Р България, приет през 2000 г. Няма създадено национално представителство на българите зад граница. Затова той е създал консултативен съвет, който трябва да предложи вариант за нов текст в закона. Според сънародниците ни в чужбина националното представителство трябва да се конституира чрез избори. В момента са отправени покани към известни българи в чужбина, да се включат в процеса на учредяването на представителството.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов