Четири поколения горнооряховски художници ще творят в Лозенец

Велико Търново Лайф

09-06-2015, 07:00

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Библиотечен кът и стари грамофонни плочи ще са акцент в събитието

За четвърта година ваканционно селище Лозенец ще бъде домакин на лятна Арт галерия, в която ще бъдат изложени картини на горнооряховски художници. Идеята е на управителя на магазини ARR Росен Русев и се осъществява с помощта на собственика на хотел „Белисимо”, който е родом от Горна Оряховица.
Арт галерията ще бъде открита на 14 юни. Освен картините, ще има обособен библиотечен кът с книги на български, руски и английски език, а приятен акцент към изложбата ще добавя грамофон със стари плочи.

Със свои картини ще участват четири поколения горнооряховски художници – от най-младите до ветерани като 81-годишния Иван Караиванов. Посмъртно ще бъде почетен Христо Кулов. Неговите дъщери са предоставили част от акварелите му – голямата страст на незабравимия майстор.
Сред останалите изложители е дъщерята на Кулов – Мариета, която също е известна с акварелите си, но тази година ще представи и масло. Валентина Григорова е сред утвърдените имена в арт галерията и нейните маслени картини се ползват с голям успех сред руските обитатели на Лозенец. Най-младото попълнение в арт-групата е Милена Борисова, привлякла вече вниманието със силното цветово присъствие на своите картини. Симона Стоянова е друг млад автор с интересен стил, силно повлиян от първата си специалност – иконопис. Един обичан преподавател по рисуване – Тодор Енев, участва с любима тематика – конете. Пламен Гурбалов е като домакин по морето, той рисува по Черноморието от близо 20 години. Стилът му е силно повлиян от руските майстори, така че се харесва на техните днешни сънародници. Пламен е от малкото съвременни художници, които не се плашат от големите по размер платна. Кольо Табаков е от ветераните, познат в цяла България. Пред неговите цветя никоя дама не остава безразлична. Иван Караиванов пък е доайенът, който със своите 81 години удивява с младежкия си ентусиазъм. Негова любима тема си е Горна Оряховица и майсторът не спира да открива прекрасни кътчета от града, които да пренесе в картините си.
Лозенец се слави като любимо място на артисти, музиканти и всякакви творци, а горнооряховските художници ще имат възможност да покажат изкуството си именно пред хора, които минават за познавачи.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)