Абитуриентите ни – осми по успех в страната

Животът

09-06-2015, 08:00

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С най-висок успех в областта по български език … са в Американския колеж „Аркус”

Зрелостниците от Великотърновска област са на осмо място в страната по среден успех на матурите, съобщи за Общинско радио началникът на Регионалния инспекторат по образование инж. Розалия Личева.
1789 ученици са се явили на първия задължителен изпит по български език и литература. Те са постигнали среден успех добър 4,24. Отличните оценки са 216, а слабите - 111, каза инж. Личева. С най-висок успех по предмета отличен 5,58 са възпитаниците на ЧПГ „Аркус”. След тях са дванайсетокласниците на ПМГ „Васил Друмев” /много добър 5,21/ и зрелостниците на ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” /много добър 5,19/. Следват ги момичетата и момчетата от СОУ „Николай Катранов”, ХГ „Св. св. Кирил и Методий”, Държавната търговска гимназия.
На втория ДЗИ, който е по избор, са се явили 1825 зрелостници. Средният успех по френски език е най-висок. В изпита са участвали 12 ученици и са постигнали отличен резултат 5,56. Най-нисък е успехът по география и икономика – добър 3,55.  На втория държавен изпит с най-висок успех са учениците на ПМГ „Васил Друмев” /отличен 5,62/. Следват ги „Аркус” с много добър 5,33, ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” /5,26/, СОУ „Николай Катранов”, СОУ „Иван Момчилов”, СОУ „Емилиян Станев”, Старопрестолната гимназия по икономика.
Две момичета са оценени с 6,00 на  матурите по български език и литература и по английски език. Това са Татяна Олег Асенова от ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” и Теодора Валериева Иванова от СОУ „Цанко Церковски” в Полски Тръмбеш, съобщи инж. Розалия Личева.
 
 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов