Обсъдиха Стратегия за развитието на железопътния транспорт

Мисия

09-06-2015, 16:08

Снимка:

областна администрация

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Във Велико Търново заседава Регионалния съвет за развитие на Северен централен район

Двадесет и шестото заседание на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район и Регионалния координационен комитет към него се проведе днес в Областна администрация - Велико Търново. Настоящото заседание се свика и се откри от проф. д. ик. н. Пенчо Пенчев – председател на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район и областен управител на област Велико Търново. В заседанието взеха участие представители на министерства, областните управители на областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра, представители на общините от областите в Северен централен район, представители на организациите на работодателите и на работниците и служителите на национално равнище, както и представители на академичните среди – висши учебни заведения на територията на района, „ФРМС Консулт“ ЕООД - София, Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия – Русе и представители на Управляващите органи на оперативните програми.
На днешното заседание за заместник-председател на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район беше избрана Таня Христова, представител на общините от област Габрово, с мандат от 01.07.2015 г. до 31.12.2015 г.
Членовете на Регионалния съвет обсъдиха и одобриха Годишен доклад за наблюдение на изпълнението на Регионалния план за развитие на Северен централен район (2014-2020 г.) за 2014 г.
На заседанието беше обсъден и одобрен проекта на Иновационна стратегия за интелигентна специализация на Северен централен район за периода 2015-2020 г., като в срок до 31 юли 2015г. да бъдат отразени направените проверки и предложения. Експерт от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията представи проект на Стратегия за развитие на железопътния транспорт в Република България и План за оздравяване и развитие на Групата на „Холдинг БДЖ“ ЕАД за периода 2015-2022 г.
Членовете на Съвета бяха информирани за предприетите мерки и действия относно възстановяване на енергийната инфраструктура в Северен централен район след наводненията и обилните снеговалежи през месец март 2015.
Ирена Захариева, представител на МРРБ информира участниците в съвместното заседание относно процеса на разработване на Целенасочена инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, погранични и полупланински слаборазвити райони.
На заседанието на РСР на СЦР бяха представени и обсъдени предложения за изменение и допълнение на Закона за регионалното развитие.
Представителите на Управляващите органи на оперативните програми – членове на Регионалния координационен комитет, информираха участниците в съвместното заседание за постигнатия напредък и въздействието на оперативните програми върху развитието на Северен централен район.
Присъстващите на заседанието бяха запознати и с възможностите за осветяване в градска среда с алтернативни източници на енергия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов