НВУ с европейски шампион по канадска борба

Спорт

10-06-2015, 14:17

Снимка:

НВУ "Васил Левски"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Курсант Християн Маринов взе приза като надделя над руснак

Курсант Християн Маринов, първокурсник в Националния военен университет, стана шампион в Европейското първенство по канадска борба за младежи, което се проведе в София. Сред общо 800 участници от 30 европейски държави курсант Маринов се класира на почетното първо място, на дясна ръка, след нелек и оспорван двубой със състезателя от Русия. След победа над украинския участник, Християн се нарежда на второ място в класирането на двубоите с лява ръка.

Курсант Маринов се състезава от 2012 година и още от тогава се класира на призови места. При участието си в Републиканското първенство 2012 заема трето място, а на Международния турнир в Козлодуй печели два златни медала, от двубоите с дясна и лява ръка, сред конкуренция от 24 състезатели. Следващата година отново е републикански шампион и с два златни медала от Международния турнир в Белоградчик, където заема и второто място при мъжете тежка категория. Същата година печели състезанието за „Най-силен юноша” и участва на Световното първенство в Полша, където се състезава с представители от 43 държави и успява да се класира на трето място в двубоите с дясна ръка и на пето място в двубоите с лява ръка. На Републиканското първенство при младежите, Християн отново е шампион за 2014 година и печели призовото второ място при мъжете в Балканската лига. Успява да се класира и на трето място при мъжете от тежка категория/120 кг/, въпреки своите 80 килограма.

За да се класира за Европейския шампионат и стане победител в него, курсант Маринов печели първо Републиканското първенство в град Банско 2015 година като става републикански шампион и на двете ръце.

Сега Християн отново се подготвя за участие, този път на Световното първенство, което ще се проведе през септември, тази година, в столицата на Малайзия Куала Лумпур.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)