Сезонно наетите работници няма да губят обезщетенията си за безработица

Велико Търново Лайф

12-06-2015, 12:32

Снимка:

архив, Пресцентър ГЕРБ

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Вече ще има и трудови договори за един ден

Днес депутатите приеха Закон за изменение и допълнение на Кодекса на труда. Това информира народният представител инж. Клавдия Ганчева, член на парламентарната Комисия по социална и демографска политика.

Приета бе Разпоредба, регламентираща краткотрайната сезонна селскостопанска работа, възложена от регистриран земеделски стопанин чрез сключване на трудови договори за един ден. Тези договори ще могат да се сключват в дейност „растениевъдство“ само за прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци и розов цвят, за професии неизискващи специална квалификация. Предвидено е такива трудови договори да могат да бъдат сключвани с един работник общо за не повече от 90 работни дни в календарна година.

Отработеното време по тези контракти не се признава за трудов стаж, за тях не се изпращат уведомления в Националната агенция за приходите, за изпълнение на работата по тях не се връчва длъжностна характеристика и не се издава заповед за прекратяване на трудовия договор поради изтичане на срока, уточни инж. Клавдия Ганчева и допълни. Наредба на министъра на труда и социалната политика ще определи реда за предоставяне, регистриране и отчитане на тези договори пред Инспекцията по труда.

Сезонно наетите работещи ще се осигуряват само във фонд „Пенсии“ и фонд „Трудова злополука и професионална болест“. С промени в Закона за здравното осигуряване, тези лица ще бъдат здравно осигурявани, като вноските им ще се внасят авансово от работодателите, заедно с вноските за социално осигуряване.

Лицата, полагащи труд по време на сезонната работа няма да бъдат лишавани от паричните обезщетения за безработица! Освен това те ще запазят правото си да ползват пълния набор от посреднически услуги за насърчаване на заетостта. Предвидено е тази разпоредба да се прилага до края на тази година, а при добри резултати действието й ще бъде продължено.

В така приетия закон се предлага промяна относно установяването на работно време с променливи граници, с цел съвместяване на трудовите и семейни задължения на работника и служителя. В предприятия, в които организацията на труда позволява да се установи „плаващо“ работно време, извън времето на задължително присъствие, работникът вече ще може да си отработва пропуснатото през следващия ден, или в други дни от същата работна седмица.

Депутатите приеха още времето на неплатен служебен или творчески отпуск да се зачита за трудов стаж.

Още една промяна е налице – тя цели уеднаквяване продължителността на отпуска за майчинство за четвърто и следващо дете, с този за първо второ и трето. Тази мярка цели да насърчава раждането на повече деца и подкрепя отговорното родителство.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов