180 са певците, музикантите и танцьорите на ДЮФА ''Българче''

Репетициите на ансамбъла са всеки ден

 Близо 180 на брой са певците, музикантите и танцьорите на ДЮФА ''Българче''. Това каза в интервю за Радио „Фокус” Петър Петров, хореограф на ДЮФА „Българче”. Всички участници са разпределени във възрастови групи.

„Най-малките ни певици са на 5-годишна възраст, танцьорите са 6-годишни и нагоре, а най-малките музиканти са в първи клас. Участниците са при нас докато завършат училище. После ги освобождаваме и изпращаме, защото ансамбълът е детско-юношески”, добави Петров. Хореографът сподели, че репетициите на ансамбъла са всеки ден. Танцьорите се разпределят в мъжка, женска и смесена репетиции. Преди концертни участия се правят и ансамблови репетиции с оркестъра, певците и танцьорите.

 Оркестърът на ДЮФА „Българче” е битов и свири на гайда, кавал, гъдулка, тамбура, тъпан и контрабас. Самата танцова формация е създадена през далечната 1968 година, когато Михаил Дюлгеров получава поръчение от партията да направи такъв ансамбъл. „Той започва с оркестър, който свири на народни инструменти. През втората година от създаването включва и хор, а през есента на същата година добавя и танцов състав. След това Дюлгерова обединява всички и започва дейността на ансамбъл „Българче”, която продължава вече 47 години”, допълни още Петър Петров.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов