Бляскавият Имперски руски балет танцува в Старата столица

Велико Търново Лайф

14-06-2015, 14:07

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

velikotarnovo.utre.bg

Всичко от Автора

В спектакъла "Лебедово езеро" тази вечер са включени 40 елитни балетисти от 6 страни

Блестящите артисти на Имперския руски балет ще представят на великотърновска сцена "Лебедово езеро”. Спектакълът е тази вечер от 19,00 ч. в Двореца на културата и спорта "Васил Левски“.

В главните роли на Одета и принц Зигфрид от прочутия балет на Пьoтp Илич Чaйкoвcки публиката ще види Линa Шeвeльoвa и Нapимaн Бeкжaнoв. Трупата от 40 артисти ще танцува с пищни костюми сред ефектни декори. Сред балетистите има изпълнители и от Мoлдoвa, Кaзaхcтaн, Иcпaния, Итaлия, Мeкcикo и дp.

Имперският руски балет е създадена през 1994 г. по инициатива на Майя Плисецкая. Идеята възниква по време на нейните юбилейни гастроли в Япония по програма на солиста на "Большой театр" Гедиминас Таранда, който сега е художествен ръководител и директор на балета.

Името на трупата е реверанс към паметта на императорското семейство, което има изключителен принос в развитието на руската култура, в т.ч. в създаването на "Большой" и "Мариинский" театри, където се ражда и израства славата на руския балет.

За годините на своето съществуване Имперският руски балет завоюва любов и признание по целия свят - от Япония, Китай, Австралия и Нова Зеландия през страните на Европа, до Бразилия, Уругвай и САЩ.

С балета си сътрудничат най-големите звезди - Майя Плисецкая, Патрик Дюпон (Парижка опера), Фарух Рузиматов, Диана Вишнева (Мариинский театър), Николай Цискаридзе, Надежда Павлова, Людмила Семеняка, Владимир Малахов и Джулия Кент (Американски балетен театър), Тамие Кусакари (Япония) и много други.

Спектаклите, поставени от Имперския руски балет, са в "Златния фонд" на световното балетно изкуство.

Билети мoгaт дa се зaкyпят нa кacитe нa Typиcтичecкия инфopмaциoнeн цeнтъp и ДКС “Васил Левски“ и в мpeжaтa нa eventim.bg.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов