Фотоизложба връща времето назад

Велико Търново Лайф

14-06-2015, 14:22

Снимка:

Pixabay.com

Автор:

velikotarnovo.utre.bg

Всичко от Автора

Посветена е на 145 г. от обявяването на Горна Оряховица за град

Своеобразна разходка във времето из Горна Оряховица показва най-новата изложба на Историческия музей. Експозицията представя знакови за града сгради, улици, паркове, заведения, запечатани във фотосите на старите фотографи.

До тях са поставени снимки, показващи съвременния им облик, уловен от фотоапарата на Красимир Маринов. Включени са кадри още от зората на фотографията в Горна Оряховица през 19 век, когато Иванчо Захариев отваря първото фотоателие и за първи път излиза да снима
по градските улици.

Експозицията е част от празничните събития, посветени на 145-годишнината от обявяването на Горна Оряховица за град, и се реализира със съдействието на Общината, Общинска библиотека и фотографа Красимир Маринов.

Общинска библиотека участва в изложбата със специално подбрана колекция книги и брошури от своя фонд, свързани с историята на града. Акцент в тяхното представяне е "История на град Горна Оряховица и околностите му Лясковец и Арбанаси” от Звезделин Цонев, отпечатана в далечната 1932 г. В изложбата са показани и всички официални гербове на града от последното столетие, резбовани от Любомир Момчев.

Експозицията ще може да бъде видяна през цялото лято. От следващата седмица се възобновява миналогодишната идея за "Семейна събота в Музея”. Всяка събота горнооряховският музей ще отваря врати и ще предлага различни забавни игри и развлечения за малките си посетители и техните родители. През целия летен сезон работното време ще бъде от понеделник до събота от 09.00 до 18.00 часа.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов