Отпуснаха средства за укрепяването на ценен свищовски храм

Новините

14-06-2015, 15:06

Снимка:

wikimapia.org

Автор:

velikotarnovo.utre.bg

Всичко от Автора

Преди 5 г. "Свето Преображение Господне" се пропука и на пода му зейна двуметрова дупка

624 хиляди лева са отпуснати за укрепване на църквата "Свето Преображение Господне" в Свищов, която се руши и е затворена от 5 години, пише Труд. 

Средствата са предоставени от Междуведомствената комисия за преодоляване на бедствия и аварии, като това са само част от ремонтните дейности, които общината е реализирала за периода 2014 - 2015 година, уточни кметът на Свищов Станислав Благов.

В края на април правителството одобри нужните средства за укрепване на храма. Тече процедура по избор на изпълнител на строителните рааботи.

Внесен е проект за основния ремонт до Националния институт за недвижимо културно наследство и се чака становището му.

Храмът "Свето Преображение Господне" бе затворен в края на 2010 г., тъй като се разцепи и на пода му зейна двуметрова дупка. Днес пропукването в основите е още по-голямо, а цепнатини се виждат по цялата фасада на молитвения дом, който е един от най-големите в Свищов.

Църквата е включена в списъка на националните паметници на културата. В нея се пази плоча, на която са изписани имената на всички войници от крайдунавския град, загинали през Сръбско-българската, Балканската и Първата световна война, поставена още през 1920 година.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов