Според изследване на „Барометър” : търновци се оплакват от инфраструктурата и са доволни от парковете и стадиона

Мисия

14-06-2015, 15:49

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Търновци искат повече паркинги и старчески домове

Социологическо проучване за нагласите и очакванията на
гражданите към местната власт в пет големи български общини представи агенция „Барометър”. Общините, които са изследвани, са София, Пловдив, Русе, Стара Загора и Велико Търново. Проучването е проведено в различни периоди в края на май и началото на юни 2015 г. Изследването е по поръчка на фондация „Европа“. Във Великотърновска община са анкетирани 603 души на възраст над 18 г.

Основните проблеми в община Велико Търново, които спонтанно посочват анкетираните, са лошата инфраструктура, лошото състояние на кварталите, липсата на инвестиции и безработицата. Сигурността също е проблем в общината – 23,4 % са отбелязали липсата на общинска полиция като проблем, а също и битовата престъпност и кражбата на земеделска продукция (20,9%).

Изпъкват и липсата на паркинги (23,9%) и недоволството от работата на администрацията (23,5%). Спад в туризма в старата столица пък е проблем за 16,3%.  

Като позитив в работата на общината великотърновци посочват ремонтите на детските площадки (39,1%), на градския стадион (31,5%), на онкологичния център (27,9%), водния цикъл (24,9%). Може да се направи извод, че ремонтите и обновяването на средата са сред най-добрите постижения на общината пред погледа на жителите ѝ.

Както и в другите изследвани населени места, община Велико Търново не се отличава по показател, че жителите ѝ не са запознати с конкретните идеи на общинските власти за развитие. Като цяло идеите се одобряват. По проектите за Старото военно училище – 59,7 % одобряват идеята, създаването на общински паркинги се подкрепя от 46,9%, ремонтът и модернизацията на учебни заведения се подкрепят от 36,8%, а идеята за подобрение на крайните квартали - от 33%. 28,2% пък одобряват идеята за качествена поддръжка на инфраструктурата.

На въпроса „Бихте ли продали гласа си?”, 5,1 % отговарят с „да”, а над 11% казват, че зависи колко пари ще получат за него.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов