Д-р Христо Димитров: Няма ресурс за законовите профилактични прегледи

Новините

14-06-2015, 15:50

Автор:

velikotarnovo.utre.bg

Всичко от Автора

Не е логично лекарят да плаща за здравето на пациентите си, казва медикът

Записаната в Закона за здравето санкция от 50 лева за неявяване на профилактичен преглед е неработеща. Това каза в интервю за Радио "Фокус” д-р Христо Димитров, зам.-председател на Българския лекарски съюз – Велико Търново.

Според него, това е така, защото никой от администрацията не извършва санкции. "Осъзнавайки, че не са заложени достатъчно средства, администрацията не стимулира активно гражданите да изпълнят задължението си за профилактичен преглед, защото знаят, че няма предвиден ресурс затова", добави д-р Димитров.

По думите му, съгласно Закона за здравето, задължение на всеки български гражданин е да се яви на такъв преглед, без да го издирва активно неговият общопрактикуващ лекар.

"Разбира се, много от моите колеги, включително и аз, издирваме много активно своите пациенти, защото осъзнаваме, че е важно да се направи профилактичен преглед, като в някои случаи успяваме да прегледаме повече от 50% от пациентите ни.

Правим това с риск да надвишим отпуснатите ни средства за профилактични прегледи, което да доведе до санкции за нас. Аз лично имам две такива санкции, не толкова големи като сума, но съм с ясното съзнание, че това е инвестиция в здравето на моите пациенти. Но това лекарят сам да плаща за здравето на своите пациенти не е нормално и е нелогично", допълни още д-р Христо Димитров.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)