Горнооряховка даде старт на кампанията във ВТУ

Велико Търново Лайф

17-06-2015, 18:30

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Приемат 534 кандидатстуденти само по диплома

18-годишната Деница Велкова от Горна Оряховица е първата кандидатстудентка, която тази сутрин подаде документите си във Великотърновския университет, съобщи Дарик радио в Старата столица. Момичето ще кандидатства с първо желание - право. След това е наредила специалностите международни икономически отношения, журналистика и българска филология. Деница е завършила Езиковата гимназия във Велико Търново с френски и английски език. Документи ще подаде и в УНСС. Казва, че ако я приемат и в двата университета, тепърва ще решава кой да предпочете.

Днес във ВТУ стартира приемът на кандидатстудентски документи, който ще продължи до 2 юли включително. Бъдещите висшисти могат да кандидатстват и онлайн в сайта на вуза.

Първата кандидатстудентка днес беше посрещната от ректора проф. д-р Христо Бонджолов, който й подари рекламни материали на университета и фототипно издание на “История славянобългарска” на Паисий Хилендарски. “Надявам се кандидатстудентската кампания да е успешна. Предлагаме много специалности и възможности, създали сме организация, която максимално да облекчи записването на кандидатите”, каза проф. Бонджолов. Той съобщи още, че документи във ВТУ вече е подал онлайн и първият чуждестранен студент. Той е от Кипър, където е завършил английски колеж, а във ВТУ ще кандидатства за специалностите от Приложна лингвистика.

От 22 юни до 1 юли ВТУ ще записва студенти в първи курс само по данни от дипломата. Тя трябва да е издадена от 2008 г. насам, защото трябва да има положени зрелостни изпити, обясни зам.-ректорът по учебната дейност проф. Стоян Буров. По този начин вузът ще приеме 20% от общия план-прием, утвърден от МС. “Малко над 2500 студенти първокурсници трябва да запишем тази година, а по диплома ще приемем 534 от тях”, уточни проф. Буров. 48 специалности на ВТУ ще бъдат отворени за прием само по диплома. Сред тях са българска филология, русистика, славистика, балканистика, история, археология, етнология, география, политология, теолгия, стопанско управление, финанси, маркетинг, туризъм, публична администрация и др. Така ще бъдат записани 448 студенти редовно обучение и 90 задочници.

Освен това ВТУ ще направи три официални класирания, предвидени в правилника за приемане на студенти. Ако останат незаети места след третото класиране, те ще бъдат обявени и ще се попълват отново само по диплома, в срок до края на юли.

На 15 юли вузът ще проведе извънреден кандидатстудентски изпит по български език. Той ще включва само три тестови задачи, без есе. Този изпит е предназначен за хора с дипломи, в които не фигурират държавни зрелостни изпити, уточни проф. Стоян Буров. Облекченият тест ще даде възможност на кандидатите, които се справят с него, да се борят за местата, останали незаети след третото класиране.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)