Малчугани правиха фигурки от тесто в Горна Оряховица

Мисия

21-06-2015, 14:19

Снимка:

община горна оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Заниманията предложи Историческия музей в първата си семейна събота

Фигурки от тесто моделираха и оцветяваха горнооряховските деца в първата семейна събота в Историческия музей. От днес музеят в града поднови миналогодишната си поредица „Семейна събота в Музея”, която през лятото на 2014 г. привлече над 600 деца. Днес всички желаещи имаха възможността да се включат в изработването на модели за различни обредни хлябове, свързани с празниците Коледа, Великден, Гергьовден, Тодоровден и др. Най-добрите творци ще си тръгнат с поощрителни награди.
До обед през Музея бяха минали близо 30 деца и техните родители. Малчуганите изработваха подкови, кръстове, агънца и още редица символи, които, поставени върху хлябовете, символизират надеждата за здраве и берекет. Малките творци можеха да отнесат направеното вкъщи, заради което и самото тесто е специално. За да издържа по-дълго време, в него, освен вода, сол и брашно, има нишесте и лепило, обясни Александра Маринова от Туристическия информационен център. По думите й фигури от така замесеното тесто могат да издържат в продължение на години.
Към малките посетители имаше и друго предизвикателство. Още на входа на музея бе изписана гатанка. Зад „Поучудваш се – наглед май прилича на таблет! Но е доста овехтяло, сто годинки преживяло. А на простата дъсчица учили са се да пишат наште дядовци и баби (ех, били са много млади!) и да могат да четат,
и числата да редят…” се оказа, че се крие пинакида – далечната „прабаба” на днешната тетрадка. Пинакидата е плочка, намазана с восък. След стягането му върху него се пише с помощта на остър предмет и с мастило, направено от бъз и стрити шикалки. Екипът на Историческия музей бе подготвил подарък за първото дете, което познае гатанката и намери предмета сред експонатите. Този път късметът се усмихна на почти 8-годишния Силвен Алипиев.
В Музея вече обмислят с какво ще забавляват посетителите си следващата събота. Най-вероятно тогава ще бъде акцентирано върху плетенето със слама. Като цяло за тазгодишната си поредица екипът е решил да наблегне на творчеството, познанията и уменията в създаването и разпознаването на традиционни български предмети и обичаи.
Фамилните занимания ще продължат през целия летен сезон до 12 септември. Проектът срещна много почитатели през миналото лято, когато малки и големи посетители преоткриваха игрите на ХХ век. По време на летните съботи всяко семейство ще може да посети музея на цената на един билет от 2 лева. Входната такса ще дава възможност на посетителите да разгледат както постоянната експозиция, така и двете новооткрити изложби – „Горнооряховски суджук” и „Горна Оряховица от вчера и днес”. Работното време за посетители в събота ще бъде от 9.00 до 18.00 часа.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов