Баба взе имотите си от внуците, защото не се грижат за нея

Крими

24-06-2015, 09:00

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Окръжният съд развали договора по прехвърлянето

Възрастна жена от Велико Търново заведе дело срещу внуците си, на които прехвърлила недвижимите си имоти и го спечели. Производството по делото е образувано по исковата молба на Ц. Ц. от гр.В.Т. срещу внуците и Ц. П. и И. П., двамата от Старата столица. Бабата прехвърлила на момчетата имот на улица „Зеленка” във Велико Търново и къща с двор и селскостопански постройки в с. Габровци срещу задължението на приобретателите след навършване на пълнолетие да я гледат и издържат до края на живота й, като прехвърлителката си запазила пожизнено право на ползване върху прехвърлените недвижими имоти.

От месец август 2012 г. жената живее в жилището на ул. „Зеленка“ във Велико Търново сама и нито един от ответниците не й е помагал с каквото и да било, заявява тя пред Окръжния съд. Освен това, внуците отказвали да участват в обработката на градината в село Габровци, да поддържат къщите, нищо не ги интересувало и отказвали да помагат за всичко. Бабата започнала трудно да се обслужва и да се снабдява в продукти от пазара, но не можела да разчита на близките си за помощ. Към настоящия момент на бабата й се налагат операции на катаракта на двете очи, за което пак и била отказана помощ от внуците. Здравословното й състояние е увредено, пенсията ниска, лекарствата скъпи, но всички разходи поема сама, сочи възрастната жена пред съда и допълва, че внуците й нито я гледат, нито издържат, нито й звънят по телефона да я чуят дали е жива, а когато ги потърси - не си вдигат телефоните.

Интересното в случая е, че и самите внуци признават пред съда посочените от баба им обстоятелства и доброволно се отказват от имотите с мотива, че искът на жената е основателен.

Така Окръжен съд – Велико Търново в свое решение от 19 юни т.г. разваля договора по нотариалните актове, с които възрастната търновка е обогатила внуците си. Бабата има шестмесечен срок за вписване на решението, считано от влизането му в сила.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов